Europese beurzen schieten lichtjes hoger

De Europese beurzen hebben, mede dankzij enkele positieve economische indicatoren, de voorlaatste handelsdag van de week voorzichtig positief afgesloten.

De beleggers blijven er alle vertrouwen in hebben dat het economische herstel stilletjesaan realiteit wordt. Die hoop wordt overigens gevoed door enkele positieve cijfers. Zo was er onder meer goed nieuws te rapen in Duitsland. Bij onze oosterburen waren er in februari meer fabrieksorders dan verwacht.

Stijging Europese producentprijzen

Voorts zijn de Europese producentprijzen in februari op jaarbasis gestegen met 1,5 procent. Op maanbasis was er sprake van een stijging van 0,5 procent tegenover januari. Dat is lichtjes minder dan de verwachte stijging van 0,6 procent.

Hoe dan ook leken de beleggers positieve te reageren op de economische cijfers. De Eurostoxx50 won 0,4 procent. De Bel20 deed er eveneens 0,4 procent bij. De Belgische sterindex is dankzij die stijging slechts 59 punten verwijderd van de symbolische grens van 4.000 punten.

Sofina was donderdagavond de sterkhouder van de Belgische beursbarometer. Het aandeel van de investeringsvennootschap schoot 2,55 procent hoger. Solvay was met een daling van 1,05 procent de hekkensluiter.

Stijging steunaanvragen in VS

Uit de Verenigde Staten (VS) kwam er dan weer minder goed nieuws. Het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering is vorige week met 16.000 gestegen naar 744.000. Het is de tweede week op rij dat dat aantal toeneemt.

Dat nieuws heeft de S&P500 weliswaar niet tegenhouden om een persoonlijk record te breken. Na ruim twee uur handelen was de S&P500 met 0,3 procent gestegen tot 4.092 punten, een recordhoogte. De Nasdaq stond omstreeks 17.30 uur 0,85 procent hoger. De Dow Jones bleef dicht bij huis.

Het chiptekort blijft de techbedrijven wel parten spelen. Zo heeft Apple de productie van een deel van de MacBooks en iPads moeten uitstellen. Daarmee wordt aangetoond dat zelfs een techgigant zoals Apple niet immuun is voor de chipdroogte. Desalniettemin noteerde het aandeel van Apple omstreeks 17.30 uur 1,25 procent in de plus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20