Europese beurzen krijgen opnieuw klappen

De Europese beurzen noteren maandagnamiddag fors lager, terwijl beleggers de mogelijke economische implicaties van de oorlog in Oekraïne tot zich laten doordringen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde ruim 0,6 procent tot zo’n 419 punten. De Duitse DAX begon de dag met een diepe duik en schommelt op moment van schrijven rond de 1 procent verlies en de Franse CAC 40 staat op 0,69 procent verlies. De Britse FTSE 100 beperkte de verliezen tot -0,10 procent.

“Terwijl de prijzen van olie en aardgas de pan uit rijzen en de zorgen over het effect op de mondiale economische groei toenemen, zweeft het spook van stagflatie boven de financiële markten”, stelde Hargreaves Lansdown. “De verliezen liepen in de vroege handel snel op met kelderende koersen voor de reisbranche, banken en retailers.”

De Duitse DAX-index is inmiddels 20 procent gedaald ten opzichte van de top in januari, ofwel een zogeheten ́’bear market’.

Russische energie

De Russische invasie van Oekraïne heeft de aandacht gevestigd op de afhankelijkheid van Europa van Russische energie, en dat raakt de Europese aandelenmarkt midscheeps. Dat is goed zichtbaar in Duitsland, waar beleggers aandelen verkopen uit vrees dat de Duitse economie hard zal worden getroffen door de dure energie. Duitsland haalt meer dan de helft van zijn energie uit Rusland.

Rusland kondigde een beperkt staakt-het-vuren af, maar blijft steden waaronder Mykolajiv, ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kiev, bestoken.

De olieprijs stijgt inmiddels ongekend hard. Een aprilfuture voor een vat West Texas Intermediate-olie steeg 6 procent tot 122,64 dollar en ook Brent-olie voor mei werd 6 procent duurder op 125,32 dollar.

De euro/dollar vervolgde zijn daling en noteerde op 1,0823. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er nog 1,0930 op de borden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20