Europese bedrijfsleiders lusten België niet: na het VK is ons land het minst interessant om in te investeren

Slechts vier op de tien bedrijfsleiders van Europese kmo’s vinden België een aantrekkelijk land om in te investeren. Dat blijkt uit een studie van Marktlink, een Nederlands bedrijf dat fusies en overnames in goede banen leidt. Uit een groep van zes bevraagde landen doet enkel het Verenigd Koninkrijk het slechter, maar de Britten dragen natuurlijk het stigma van de brexit.

Belgische bedrijfsleiders kijken ook liever over de grens heen voor onvernames en fusies. Vooral in Nederland en Duitsland wordt veel geïnvesteerd door Belgische CEO’s. 

‘Gunstig klimaat’

‘Dat investeerders Duitsland en Nederland interessanter vinden dan België, Denemarken en Zweden, is geen verrassing. Beide landen hebben een grotere afzetmarkt en een klimaat dat erg gunstig is voor ondernemers’, zegt Filip Mariën van Marktlink.

Zijn bedrijf bevroeg 968 bedrijfsleiders van kmo’s uit België, Denemarken, Duitsland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Overnemen of overgenomen worden

Ons land is wel kooplustig. Volgens de studie zijn vier op de tien Belgische ondernemers wel geïnteresseerd om een buitenlands bedrijf over te nemen. Samen met Zweden is dat het hoogste cijfer van alle bevraagde landen. 

‘Er staat momenteel bijna 300 miljard euro op Belgische spaarrekeningen. Er is een overvloed aan kapitaal beschikbaar binnen onze landsgrenzen om Belgische en/of buitenlandse bedrijven te verwerven. Onze kmo’s hebben dus vaak de luxe om te kiezen met wie ze in zee gaan’, zegt Filip Mariën van Marktlink. 

De meesten zijn geïnteresseerd in de overname van een Belgische bedrijf om meer groei en schaal te creëren. Ook het vergroten van de brutowinst, en de mogelijkheid om risico’s te spreiden worden opgegeven als redenen om een buitenlandse aankoop te doen. 

Zelf laten Belgische bedrijfsleiders hun zaak echter niet graag over aan een internationale speler. Vier op de tien ziet dit niet zitten. Internationaal is ongeveer ongeveer 31 procent daar niet happig op. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20