Europese bank tweet scheldwoorden na hack

Het Twitteraccount van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling viel op woensdag tijdelijk in handen van hackers. Een paar uur lang verschenen er onzin- en scheldtweets, maar intussen heeft de bank het account opnieuw in handen.

We zijn pas twee weken na de grootste Twitterhack ooit en opnieuw is een geverifieerd account het slachtoffer van hacking. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling tweette woensdag plots racistische scheldwoorden en onzin.

Gelinkt aan Twitterhack?

Zakensite Business Insider zag de tweets voor ze offline werden gehaald. Specifiek gingen de tweets over drugs en bevatten ze serieuze scheldwoorden. Samen met het account van de EBWO werd ook die van een medewerker gehackt. Daar verschenen gelijkaardige tweets.

Het is niet duidelijk of de aanval op het account van de EBWO en de grootscheepse hack van eerder deze maand met elkaar gelinkt zijn. Toen verschenen valse reclameboodschappen voor een bitcoinactie. Een 400-tal mensen plaatsen toen voor ruim 120.000 dollar aan bitcoin in de wallets van de piraten. De hack wordt nog steeds onderzocht, maar het gaat volgens Twitter om social engineering. Het personeel van Twitter is dus gemanipuleerd.

De gevolgen van die aanval zijn nog niet bekend, al meldde Twitter wel al dat de gegevens van de Nederlandse politicus Geert Wilders gedownload werden. Bij een dertigtal accounts werden de paswoorden aangepast.

Australische hacker?

Momenteel lijkt het erop dat een hacker met de tag Switch de verantwoordelijkheid opeist voor het hacken van de account van Marcus Warren, die bij de EWBO werkt. Op diens account werd een link getweet naar een instagrampagina met die naam.

Het @Switched-account toont dat de hacker actief is in Australië en ook toegang heeft tot een aantal andere geverifieerde accounts. Zo claimt hij de accounts van enkele journalisten en uitgevers gehackt te hebben.

Intussen heeft de EWBO het account opnieuw zelf in handen. De bewuste tweets zijn verwijderd. Dat meldde de EWBO met een vrij laconieke tweet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20