Het zou komende weekend wel eens één van de laatste keren zijn dat we de klok moeten verzetten van de zomertijd naar de wintertijd. Het Europees parlement zal in december stemmen over een eventuele afschaffing van het verouderde systeem. In België hebben we de zomertijd in 1977 ingevoerd, omdat er toen een energiecrisis woedde. Als de resolutie wordt goedgekeurd zullen we wel nog zeker twee jaar geduld moeten hebben.
Maar was dat wel zo’n goed idee?
In West-Europa loopt de klok normaal gesproken al voor op de zonnetijd (in de Benelux in de winter circa 35 minuten). Gedurende de zomertijd wordt dat nog een uur meer. Dat extra uur wordt door sommige mensen als te groot ervaren. Een ander bezwaar zijn de moeizame omschakelingen tussen zomer- en wintertijd. Mensen blijken wel degelijk moeite te hebben om zich aan te passen aan wijzigingen in het dagritme. Vooral kinderen, ouderen en avondmensen hebben daar last van, waardoor ze in de week na de aanpassing oververmoeid kunnen raken. Ook daarna kan het langer licht blijven ’s avonds problemen opleveren met in slaap komen, en slaapproblemen kunnen de arbeidsproductiviteit verlagen. In 2007 hebben wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met de Ludwig Maximilians-Universiteit te München, aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op de biologische klok van de mens. De energiebesparende effecten van het zomer- en winteruur blijken ook niet te zijn wat men er van had verhoopt.
Stemming
Ook een groeiende groep leden van het Europees Parlement vindt de EU-regeling over het klokverzetten onnodig en gaat daarover binnenkort een resolutie ter stemming brengen. Als die in december – zoals verwacht – wordt goedgekeurd, verhuist de zaak naar de Europese Commissie en daarna moeten elk van de lidstaten het plan ook nog goedkeuren. Als een meerderheid van de EU-landen voorstander blijkt van afschaffing, dan is de zomertijd effectief verleden tijd en zullen we het hele jaar door gebruik maken van de wintertijd (ofwel de standaardtijd). Tegen dan zijn we zeker twee jaar verder.