Europees hof veroordeelt België wegens oneerlijk kiesproces: artikel in Grondwet onder vuur

Een interessante zaak om volgen: België is veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De Grondwet moet aangepast.

  • In 2014 miste de PVDA/PTB in Wallonië op één haar na een zetel in het Waals Parlement. Om precies te zijn: met 14 stemmen verschil werd Germain Mugemangango (PVDA) niet gekozen.
  • De marxisten eisten een hertelling van de stemmen in Henegouwen, in het arrondissement Charleroi. Daar stemden 21.385 mensen blanco of ongeldig, en de PVDA wilde die opnieuw laten tellen.
  • Maar het Waals Parlement, dat pas gekozen was, negeerde die vraag, en keurde de verkiezingen goed. Dat kan zo, omdat het zo ook in de Belgische Grondwet staat, in artikel 48 om precies te zijn. ‘Elke Kamer onderzoekt de geloofsbrieven van haar leden en beslecht de geschillen die hieromtrent rijzen.’
  • Daarop stapte de PVDA naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat afhangt van de Raad van Europa. En ze haalden hun gelijk: het Hof veroordeelt België en die passage in de Grondwet. Je kan immers niet tegelijk rechter en partij zijn in een zaak.
  • Een vervelend geval voor de Belgische staat, ook al omdat dit artikel 48 niet openstaat voor wijziging in de Grondwet. Een aanpassing, die zich nu opdringt, zal dus nog niet voor de volgende legislatuur zijn.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20