‘Europees gezondheidsorganisme ECDC verkeek zich volledig op gevaar van coronavirus’

Op 18 februari verzamelden in het Zweedse Solna 30 leden van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (European Centre for Disease Prevention and Control) voor een tweedaagse bijeenkomst. Het gaat om mensen die lid zijn van de technische adviesraad van het organisme. De notulen van die vergadering konden door de Spaanse krant El País worden ingezien. Ze bevatten op zijn minst opmerkelijk te noemen informatie.

Uit die notulen blijkt dat geen van de aanwezigen zag aankomen wat zich drie dagen later in Europa zou beginnen afspelen. Het risico voor de Europese bevolking was volgens de aanwezigen ‘laag’. Ook zijn er amper waarschuwingen of adviezen terug te vinden voor die bevolking. In totaal houden amper een twintigtal van de ruim 130 agendapunten die in de tweedaagse worden behandeld verband met het coronavirus. De ziekte heeft tot op vandaag in Europa ruim 166.000 mensenlevens geëist. Het gros van de agenda omvat technische kwesties, zoals de vereisten waaraan patiënten die getest willen worden moeten voldoen.

Uit de notulen blijkt verder dat men besluit om nog twee tot drie weken te wachten om met voorstellen te komen die de bevolking kunnen waarschuwen. Oostenrijk en Slovakije willen absoluut voorkomen ‘dat de bevolking ongerust wordt gemaakt’.

‘Een klein aantal lichte besmettingen’

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding heeft weinig bevoegdheden. Het centrum helpt de EU in de strijd tegen infectieziekten en andere bedreigingen voor de volksgezondheid. Toch zijn op dat moment in Europa al 45 bevestigde gevallen van coronavirus gesignaleerd. Het ECDC heeft die gevallen bestudeerd. De organisatie komt tot de conclusie dat het om een klein aantal ‘lichte besmettingen’ gaat, die verder makkelijk te lokaliseren zijn. Het risico voor de bevolking wordt als ‘klein tot middelmatig’ omschreven.

Binnen de groep zijn een aantal mensen er minder gerust in. Onder hen naast Mike Catchpole, de chef wetenschap van de ECDC, ook de vertegenwoordiger van Duitsland. Deze laatste toont zich niet gerust in de tot dan gevolgde strategie omdat ‘ziektes geen grenzen respecteren’. Hij hamert – zonder succes – op het uitvaardigen van meer aanbevelingen.

Wie getest wil worden moet in Wuhan zijn geweest

Terwijl het virus zich over Europa verspreidt wordt het door de bevoegde gezondheidsdiensten niet ontdekt. Omdat een van de vereisten om te worden getest een recent verblijf in de Chinese stad Wuhan is. Waardoor niemand die de symptomen vertoont uiteindelijk getest wordt. Patiënten met vreemde longontstekingen die al in intensive care liggen evenmin. 

De roep van o.a. de Deense en Nederlandse vertegenwoordigers om toch meer aanbevelingen en waarschuwingen uit te vaardigen vallen in dovemansoren. Pas vier dagen na de eerste twee overlijdens in Italië  worden de testcriteria versoepeld.

Tekort aan tests en maskers

Isopix

Verschillende vertegenwoordigers vrezen voor een tekort aan tests en het overrompelen van hun gezondheidsdiensten wanneer wordt geopperd dat mensen die in de EU aankomen vanuit Japan, Singapore en Vietnam moeten worden getest. Enkel Duitsland heeft op dat moment al 1.000 tests laten uitvoeren in 20 ziekenhuizen. Al snel wordt in de meeste landen duidelijk dat er een gebrek aan mondmaskers dreigt. Op de internationale markten zijn die nog amper verkrijgbaar.

Volgens Daniel López Acuña, een ex-directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie, tonen de notulen aan dat het virus wel degelijk werd onderschat. Een stelling die door alle bronnen die El País in dat verband consulteerde, wordt bevestigd. ‘Zelfs met wat toen geweten was, wordt duidelijk dat de reproductiecapaciteit van het virus onvoldoende werd begrepen, noch zijn impact op internationale reizen’, aldus Lopez Acuña. De enige verzachtende omstandigheid is dat bij eerdere virussen zoals Sars en Mers er op geen enkel moment aanwijzingen waren dat die zich massaal konden verspreiden, wat waarschijnlijk de lauwe reactie binnen het ECDC heeft beïnvloed.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20