Europa’s andere grote bedreiging: waarom de herverkiezing van Viktor Orbán zo’n probleem is

Zondagavond won premier Viktor Orbán de verkiezingen in Hongarije. Deze vierde opeenvolgende overwinning betekent dat hij de op twee na langstzittende huidige leider in Europa zal blijven met bijna 16 jaar aan de macht, achter alleen de Wit-Russische Aleksandr Loekasjenko (28 jaar als president) en de Russische Vladimir Poetin (23 jaar als president of premier). Daarmee zit Orbán in het juiste gezelschap: de afgelopen 12 jaar heeft Orbán er systematisch aan gewerkt om de Hongaarse democratie in een schijnvertoning te veranderen: een waar verkiezingen eerlijk lijken, maar plaatsvinden op ongelijk speelveld. En dat heeft gevolgen voor heel Europa.

Waarom is dit belangrijk?

De duurzaamheid van Orbáns regime vormt een probleem voor Europa – een verraderlijke interne dreiging die een aanvulling vormt op de meer meedogenloze externe dreiging van Poetin.

Door middel van tactieken variërend van het manipuleren van verkiezingsresultaten tot mediacontrole en oneerlijke regels voor campagnefinanciering, heeft Orbán het de oppositie ondenkbaar moeilijk gemaakt om zijn Fidesz-partij bij de stembus te verslaan. De resultaten van zondag weerspiegelen deze ondemocratische realiteit, waarbij zijn partij opnieuw genoeg zetels won om de Hongaarse grondwet eenzijdig te wijzigen.

Orbán heeft overigens wel degelijk een grote aanhang. Veel Hongaren, v

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20