Europa verlengt tijdelijke luchthavenregels en vermijdt zo ‘spookvluchten’ tot maart 2021

De Europese Commissie heeft beslist dat de tijdslots waar luchtvaartbedrijven zich aan moeten houden, tot maart 2021 niet ingevuld moeten worden.

Normaal moeten luchtvaartmaatschappijen 80 procent van hun slots, dat zijn afgesproken tijdsperiodes waarbij ze toegang hebben tot hangars en materiaal, gebruiken. Ze moeten dan op tijd aan de slurf zijn en zorgen dat ze geen vertraging oplopen.

Corona in de luchtvaart

Maar dat is door de coronacrisis niet haalbaar. Tenminste: het vliegverkeer lag volledig plat en dus moesten de maatschappijen spookvluchten invoeren. Die lege vliegtuigen probeerden 80 procent van de dure slots te halen, om zo die plaatsen niet kwijt te raken.

De Europese Unie had al geregeld dat die wetgeving wegviel, al waren sommige kleinere spelers daar niet over te spreken. Die pauze wordt nu verlengd: de slots moeten niet meer gevuld worden tot 27 maart 2021.

Dramatische luchtvaartcijfers

De Commissie heeft op maandag 14 september een analyse gekregen van de huidige luchtvaartcijfers. Die gaan de hoogte in, maar zijn nog lang niet op het niveau van voor maart.

Daarmee geeft de EU ook meteen toe dat de heropstart van de luchtvaart moeilijker is dan initieel gehoopt. ‘Het rapport van vandaag toont dat de luchtvaartcijfers laag blijven en dat ze wellicht niet zullen herstellen in de nabije toekomst’, zegt de EU-commissaris voor Transport Adina Valean. Deze maand registreerde Eurocontrol slechts 20.000 vluchten.

‘Binnen die context maakt dat een gebrek aan zekerheid over de slots dat het heel moeilijk is voor luchtvaartmaatschappijen om vluchten te plannen. Dat is op zijn beurt weer moeilijk voor luchthavens en passagiers.’

Dat de verlenging van de maatregel er ging komen, stond in de sterren geschreven. De luchthavens weifelden even, maar trekken uiteindelijk aan hetzelfde touw. Voorwaarde is wel dat ongebruikte slots tijdelijk mogen doorgegeven worden aan andere bedrijven die ze kunnen gebruiken. Dat is belangrijk voor luchthavens, zij verdienen namelijk flink geld door de tijdsslots.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20