Binnenkort ook een satellietconstellatie rond de maan? Europa werkt er aan

Het Europese Ruimteagentschap (ESA) zoekt privébedrijven om telecommunicatiediensten te ontwikkelen voor de maan. 

Waarom is dit belangrijk?

De komende decennia zijn meerdere landen van plan om een bemande maanbasis te bouwen. Volgens analysefirma Northern Sky Research zal daardoor een maaneconomie van 100 miljard euro ontstaan. Maar om een langdurige aanwezigheid op de natuurlijke satelliet te garanderen, moet ook worden nagedacht over de lokale infrastructuur

In het nieuws: De plannen van ESA moeten ervoor zorgen dat er een telecommunicatie-infrastructuur wordt ontwikkeld, voordat er een permanente menselijke aanwezigheid zal zijn op de maan.

  • Om die reden stelde het ruimteagentschap het ‘Moonlight’-programma voor. “Door als ankerklant op te treden, stelt ESA de bij Moonlight betrokken ruimtevaartbedrijven in staat een telecommunicatie- en navigatiedienst voor het agentschap te creëren, terwijl het hun vrij staat maandiensten en -oplossingen aan andere agentschappen en commerciële ondernemingen te verkopen”, klinkt het in een persbericht.
  • Het programma moet er met andere woorden voor zorgen dat bedrijven een impuls krijgen om dergelijke diensten te ontwikkelen. Bijna 100 bedrijven hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn.
  • De eerste stapjes worden intussen al genomen. In het persbericht zegt ESA dat het al een aanbesteding voor het project heeft uitgeschreven. Dat is een formele procedure om concurrerende aanbiedingen aan te vragen van verschillende bedrijven die uiteindelijk eventueel een contract kunnen krijgen.

To the moon

Uitgezoomd: ESA is al betrokken bij een aantal missies naar de maan.

  • Het Europese ruimteagentschap werkt met onder andere het Amerikaanse NASA samen om de Lunar Gateway te bouwen. Dat wordt een ruimtestation rond de maan dat als springplank moet dienen voor bemande en onbemande missies naar de maan.
  • Het werkt ook aan Lunar Pathfinder, de eerste stap richting een satellietnetwerk rond de maan. Uiteindelijk moet een constellatie kunstmanen astronauten helpen navigeren, net zoals het GPS-systeem op aarde. De eerste satelliet moet ten vroegste in 2025 gelanceerd worden.
  • Verder ontwikkelt ESA de European Large Logistics Lander, een maanlander die goederen naar het maanoppervlakte moet brengen. De lander zal gebruik kunnen maken van de Moonlightconstellatie om te navigeren.
  • ESA doet ook mee aan de Artemismissies, die binnen enkele jaren astronauten naar de maan moeten brengen. Voor die missies ontwikkelde het de European Service Module, de primaire kracht- en voorstuwingscomponent van het Orion-ruimtevaartuig, de capsule waarin astronauten naar de maan zullen worden gebracht.

(ns)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20