Europa richt vizier op belastingdeals tussen lidstaten en multinationals

De Europese Commissie wil komaf maken met de belastingdeals tussen Europese landen en grote bedrijven. Ze heeft daar twee strategieën voor ontwikkeld, volgens de Britse krant Financial Times.

In de eerste plaats probeert de EU lidstaten onder druk te zetten om ‘structuren die leiden tot agressieve belastingplanning’ af te schaffen als ze geld willen krijgen uit het steunfonds van 750 miljard euro dat de unie opzette voor de coronacrisis, zegt Europees commissaris Paolo Gentiloni aan de krant.

Met die agressieve belastingplanning verwijst Gentiloni naar bedrijven die hele fiscale sluiproutes nemen via Nederland, over Ierland en langs Luxemburg, waar ze telkens iets kunnen bedisselen om uiteindelijk amper belastingen te betalen in Europa. Dat moet gedaan zijn, klinkt het.

Meerderheid

Iets structureler wil de Commissie dan ook artikel 116, dat belastingen in de EU reguleert, herzien zodat belastingdeals makkelijker te blokkeren zijn als ze de eenheidsmarkt ondermijnen. Op dit moment moet iedereen akkoord gaan om dat soort afspraken af te schaffen, maar dat leidt tot ellenlange procedures waarbij het land in kwestie eeuwig blijft dwarsliggen. Gentiloni zou er nu voor willen zorgen dat een meerderheid genoeg is.

Maar ook dat voorstel is niet zaligmakend. De Nederlandse Europarlementariër Paul Tang wijst er in FT op dat een aantal landen met vergelijkbare regimes nog steeds kan blijven dwarsliggen. ‘Nederland kan bijvoorbeeld niet klagen dat Italië geen transparantie geeft over zijn overheidsfinanciën, terwijl het zelf een hoop geheime deals sluit’, argumenteert hij. ‘Maar als de Commissie het land per land aanpakt, zou het bijna onmogelijk moeten worden om geen meerderheid te vinden.’

Door al die politieke en juridische moeilijkheden is de kans klein dat de hervorming nog voor dit jaar is, maar Tang verzekert FT dat ze er zeker een van de komende jaren doorkomt.

Meer