Europa naar akkoord voor trackingapps maar België loopt genadeloos achter door manuele contacttracing

Pijnlijk om vast te stellen: Terwijl heel Europa bezig is met tracingapps op te maken, en daarbij discussieert over één soort onderliggende technologie, doet België niets.

  • In Europa woedt een heftige strijd over welke onderliggende technologie gebruikt zal worden om straks de trackingapps voor contactonderzoek van coronapatiënten op te laten lopen. Daarbij valt op dat er, zonder coördinatie op het Europese niveau, geen eenduidige keuze is van hoe die apps georganiseerd zullen worden.
  • Al in maart was duidelijk dat apps een belangrijke rol kunnen spelen in het beheersen van de pandemie: ze kunnen bijhouden met wie een besmette persoon allemaal contact had. Die contacttracing is essentieel om uitbraken van het virus snel in te dammen.
  • Wat begon als de ontwikkeling van één Europees protocol, ontspoorde snel, toen midden april de twee giganten van Silicon Valley, Apple en Google, aankondigden dat ze op hun software voor smartphones één protocol zouden lanceren. Meteen zijn zowat alle Europese smartphones op dat systeem bereikbaar. Maar door discussies over privacy en over ‘eigen technologie in handen houden’, blijft Europa verdeeld.
  • In de Financial Times schetst men het schisma: Frankrijk, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk hebben elk voor ‘eigen technologie’ geopteerd, terwijl Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Ierland allemaal de Google-Apple-standaard kozen. Dat maakt toekomstige uitwisseling van data, en straks zonder barrières makkelijk reizen tussen die landen, potentieel veel lastiger.
  • De Europese Commissie is hard aan het werken om een consensus te vinden, maar een meeting tussen de Commissie en de ministers van Telecom leverde niets op.
  • De verantwoordelijke minister van Telecom in België kent het dossier goed: Philippe De Backer (Open Vld) werd bij het begin van de coronacrisis verantwoordelijk voor het materiaal om de crisis aan te pakken, plus de uitrol van de app.
  • Die is intussen helemaal van koers veranderd: De Backer blijft maar herhalen dat landen zoals Oostenrijk, die al een app hebben, niet aan het nodige aantal gebruikers komen. ‘Een app is eigenlijk niet nodig, als er manuele tracing is’, zo verklaarde hij. Hoe België dan straks als enige Europese land geen app zal hebben, valt toch moeilijk uit te leggen. Maar hoe dan ook komt er zeker geen initiatief van het federale niveau. Na weken van aarzelen, werd heel de opdracht op 21 april doorgegeven aan de regio’s, die de contacttracing moeten organiseren. Van apps is nauwelijks nog sprake, de focus ligt op callcentra, die in Vlaanderen alleen al meer dan 100 miljoen euro kunnen gaan kosten.
  • Ondertussen zijn er grote vragen over privacy bij de manuele contacttracing: in hoeverre zijn persoonlijke gegevens in een callcentrum in Vlaanderen wél beschermd, en data die geëncrypteerd en beschermd wordt door Google en Apple niet? Overigens kan die vraag gesteld worden voor alle producten die Belgische consumenten vandaag al gebruiken van Apple en Google: als beide niet betrouwbaar zouden zijn voor een corona-app, dan wel voor de onderliggende software op zowat alle Belgische smartphones?
8AM Wetstraat Insider
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20