De Europese Unie is erop gebrand de wapenindustrie te ondersteunen om meer en sneller munitie te fabriceren. Hiermee wordt in eerste instantie het verlanglijstje van Oekraïne verder ingevuld. Daarnaast moeten ook de eigen legers dringend extra munitie op voorraad krijgen.
Europa lanceert offensief tegen munitietekorten
Waarom is dit belangrijk?
Elke maand schiet het Oekraïense leger 230.000 kogels af op Russische stellingen, ongeveer het aantal dat de hele Europese wapenindustrie jaarlijks kan produceren. Als gekeken wordt naar zware artilleriegranaten, de 155mm-granaten, gaat het om 7.000 kogels per dag die het Oekraïense leger opsoupeert. De Europese wapenindustrie kan simpelweg niet volgen, en moet nadenken hoe het ervoor zorgt dat de eigen legers ook voorbereid zijn op een conflict.Het plan: Josep Borrell, de Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, zeg maar de buitenlandminister, stelt een investering van één miljard euro voor.
- Borrell stuurde zijn plan al rond naar de verschillende lidstaten. Daarin staat een drieledige aanpak: zo moeten de tekorten van de eigen lidstaten worden aangepakt, moet de productie in het volledige blok worden aangezwengeld en moeten de voorraden worden aangesterkt. “Alle drie de elementen zijn cruciaal om onze steun aan Oekraïne te kunnen blijven aanhouden. Alle drie de pistes moeten parallel worden nagestreefd”, zo staat te lezen in Borrells brief.
- De eerste stap moet een investering van één miljard euro worden. Dit wordt aan lidstaten verdeeld die bereid zijn hun voorraden 155mm-granaten verder weg te schenken aan Oekraïne. Dit miljard komt uit het “European Peace Facility”, een fonds waarin de lidstaten van de EU geld opzij zetten, en dat kan aangewend worden om conflicten te vermijden of de internationale veiligheid te vrijwaren.
- In tweede instantie worden de lidstaten rond tafel gebracht, om in samenspraak met het Europese Defensieagentschap contracten te tekenen om meer munitie te gaan produceren. Die contracten moeten voor een periode van zeven jaar worden gesloten. Door de munitieproductie op Europees niveau te coördineren, moet zo’n plan efficiënter verlopen.
Onderliggend: Eerder pleitte ook Estland al voor extra investeringen. Het plan van de regering van het Baltische land was echter nog ingrijpender dan Borrells voorstel.
- Estland vroeg om in totaal vier miljard euro uit de Europese steun-portefeuille. Met dat geld moet één miljoen kogels gemaakt worden, binnen de volgende zes maanden, en moet de industrie een duurzamere manier van werken krijgen. Een document dat door de administratie naar de EU werd gestuurd, en door het nieuwsmedium DW kon worden ingekeken, voert aan dat een dergelijke financiële injectie de capaciteit van de Europese wapenindustrie kan verzevenvoudigen.
- Volgens het document kunnen de Europese munitiefabrikanten vandaag de dag jaarlijks 230.000 kogels afleveren. Oekraïne schiet ongeveer elke maand diezelfde hoeveelheid kogels af. Dat aantal moet fors de hoogte in, en ook de snelheid moet worden opgekrikt. Estland wil bekomen dat Europa elke zes maand één miljoen kogels zal kunnen afleveren.
(evb)