Europa krijgt belangrijke medestander in strijd tegen Big Tech

Het hoofd van de Japanse mededingingswaakhond wil Europa helpen om het misbruik van de machtspositie van de vier grote techbedrijven tegen te gaan. Dat maakte hij maandagochtend bekend op een persconferentie. De verklaring kan erop wijzen dat Tokio zich gaat scharen achter de globale campagne om digitale platformen te reguleren. 

Kazuyuki Furuya suggereerde zelfs dat hij met de Japanse ‘Fair Trade Commission’ (FTC) een onderzoek zou openen naar de overname van Fitbit door Google-moeder Alphabet. Ook de Europese mededingingswaakhond hield de fusie al argwanend onder de loep. 

Japan maakt zich op om techplatformen te reguleren, Furuya noemde de ‘grote vier’ specifiek: Google, Apple, Facebook en Amazon. 

‘Zulke techmultinationals hanteren gelijkaardige zakelijke praktijken over heel de wereld, dat maakt wereldwijde coördinatie cruciaal’, zei de Japanse concurrentietsaar. 

‘We gaan nauw samenwerken met onze Amerikaanse en Europese tegenhangers, en gaan op alle maatregelen die de concurrentie belemmeren reageren’, ging hij verder.

‘Agressief optreden’

De FTC gaat zich vooral concentreren op digitale platformen die hun dominante marktpositie misbruiken tegen de belangen van consumenten in: ‘Dat is een gebied waar ik agressief ga optreden’, zei Furuya beslist. 

Hij gaat ook de Japanse markt voor mobiele telefonie tegen het licht houden, om te kijken of de concurrentie daar nog gestimuleerd kan worden. De kersverse Japanse premier Yoshihide Suga heeft namelijk beloofd de kosten voor mobiele telefonie te verlagen. 

Dat riep vragen op van journalisten over de onafhankelijkheid van de mededingingsautoriteit. Furuya zei zonder enige schroom dat hij de de Japanse regering wil helpen met hun beleidsprioriteiten: ‘Als dat een prioriteit is van de overheid, moet de FTC zonder twijfel bekijken wat het kan doen op dat gebied. Door deel te nemen aan het debat over het beleid, kunnen we onze visie op de problematiek doen wegen. Dit is iets wat onze organisatie moet doen’, aldus het hoofd van de Japanse concurrentiewaakhond. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20