Europa investeert flink in Afrika: 150 miljard euro voor duurzame projecten

De EU gaat 150 miljard euro investeren in onder andere de infrastructuur tussen Europa en Afrika. Als onderdeel van het Global Gateway-project wil het een alternatief bieden voor de Chinese nieuwe ‘zijderoute’ – het Belt and Road Initiative

De investeringen werden woensdag door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen voorgesteld tijdens haar bezoek aan Senegal. Haar aankondiging komt een week voor de Europese top met de Afrikaanse Unie in Brussel. Voorafgaand aan haar bezoek aan het continent waarschuwde ze al voor buitenlandse investeringen in Afrika, die vaak gepaard gaan met verborgen kosten.

Duurzame investeringen

“Europa is de meest betrouwbare partner voor Afrika, en bij verre de meest belangrijke”, aldus Von der Leyen die met haar uitspraak indirect uithaalt naar China. Ze stelt daarnaast dat de EU in onder andere een duurzame infrastructuur zal investeren, met respect voor de lokale milieustandaarden en in lijn met de Europese waarden en standaarden. Daarnaast is het geld bestemd voor hernieuwbare energie, internettoegang, transport, productie van medicijnen en vaccinaties en onderwijs.

Vooral de milieustandaarden zijn een belangrijk punt voor de Europeanen, waar critici vaak de landen China en Rusland ervan verwijten dat ze laks omgaan met de lokale mensenrechten en milieu-eisen. Daarnaast zijn de regelingen die China aanbiedt vaak ongunstig en met veel verborgen verplichtingen.

Het is daarmee het eerste regionale plan van het Global Gateway-project dat nu is aangekondigd. Als streefdatum voor de fondsen heeft de EU 2030 vastgesteld. Het initiatief wil de Europese toeleveringsketens wereldwijd versterken en de handel stimuleren. 

De president van Senegal Macky Sall sprak duidelijk zijn voorkeur uit voor het Europese initiatief. Hij verwacht daarbij dat de top volgende week een hernieuwd, gemoderniseerd en actiegericht partnerschap gaat opleveren. “Europa en Afrika hebben er baat bij om samen te werken”.

Korrel zout

De uitspraak van de Senegalese president is er echter wel een om met een korrel zout te nemen. In november vorig jaar werd namelijk de China-Africa Common Vision 2035 vastgesteld. China kwam daar met de Afrikaanse Unie een samenwerkingsverband overeen, waar 60 miljard euro aan investeringen werd gepresenteerd. Macky Sall was op dat moment Voorzitter van de Algemene Vergadering.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20