Euronext verwijdert na panne bijna alle orders

De panne bij beursuitbater Euronext zindert een dag later nog na. Zo goed als alle orders werden verwijderd omdat de koersen in de war waren geraakt. Dat zegt een woordvoerder aan De Tijd.

Het was een rommelige beursdag maandag in Europa. Rond de klok van 10 viel alle handel stil door een technisch probleem en hij kon pas hervat worden om 12.45 uur. Euronext laat weten dat het niet gehackt werd.

Maar de problemen waren toen nog niet opgelost. Normaal is er na 17.30 uur een slotveiling, waarbij de handel vijf minuten wordt stilgelegd om alle orders te verzamelen en een slotkoers op te stellen, maar die kon nu niet doorgaan door de technische problemen. Omdat er normaal bij zo’n slotveiling heel wat orders worden doorgegeven, gingen aandelen alle kanten uit. Philips ging in Amsterdam bijvoorbeeld van 3 procent winst naar 3 procent verlies in een paar seconden.

Niet eerste keer

Euronext annuleerde dus alle transacties na 17.30 uur en paste de slotkoersen aan naar de koers om 17.30 uur. Maar door die koerscapriolen annuleerde de beursuitbater ook ongeveer alle uitstaande orders. Als u maandag een order had geplaatst, checkt u dus best even of die uitgevoerd is.

De panne bij Euronext, de grootste in twee jaar, trof de beurzen van Brussel, Amsterdam, Parijs, Dublin en Lissabon. Maar het gebeurt de laatste tijd vaker dat beurzen tijdelijk platliggen door softwareproblemen. Aan het begin van de maand lag de beurs van Tokio nog een dag plat door netwerkproblemen en de beurs van Nieuw-Zeeland had eind vorige maand last van hackers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20