Goldman Sachs: Euro blijft zwakker dan dollar zolang gasprijs hoog staat

Volgens de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs kan enkel een dramatische prijsverlaging van aardgas de koers van de euro herstellen.

Waarom is dit belangrijk?

Begin september was een euro voor het eerst sinds ongeveer 20 jaar minder dan 0,99 dollar waard. Op het moment van schrijven behouden de twee munteenheden een pariteit. Renteverhogingen van de ECB zouden de euro een boost moeten gegeven hebben, maar hoge energieprijzen blijven de wisselkoers met de dollar omlaag drukken, denken banken.

De brute realiteit: De waarde van de euro kan nog verder zakken naar 0,94 dollar, denkt Goldman Sachs.

  • Sinds vorige week tekent de euro opnieuw pariteit met de Greenback op. De Wall Street-bank denkt echter dat de EU-munt daar verschillende jaren kan blijven hangen, of zelfs verder afzakken, indien energieprijzen zich vastzetten boven de lage prijzen die gangbaar waren voor de oorlog in Oekraïne.
  • “Het verslechterende externe saldo van de eurozone is een rechtstreeks gevolg van de verslechtering van de ruilvoet door de hogere prijzen voor energieproducten en industrieproducten, en dat zou belangrijke gevolgen hebben voor de euro als dit aanhoudt”, staat te lezen in een nota van Goldman Sachs.
  • Belangrijke Europese economieën, zoals Duitsland en Italië, kregen al zware klappen te verwerken dankzij hun ingebouwde afhankelijkheid van Russisch gas; een grondstof die voor hen volledig wegvalt.

“Als Fed streeft naar hogere rente, kan euro blijven zakken”

Het gevolg: De handelsposities van Europese spelers verzwakken op de internationale markten.

  • De hoge energieprijzen verzwakken ook de handel die EU-lidstaten willen voeren. Zo moest Duitsland deze zomer voor het eerst sinds 30 jaar een handelstekort optekenen.
  • Handelstekorten zijn nefast voor de positie van landen op de internationale financiële markten en kunnen een verdere ontwaarding van de euro aanwakkeren.
  • Volgens Goldman Sachs zijn de forse renteverhogingen van de Amerikaanse Fed ook effectiever geweest om de kracht van de dollar op te krikken dan inspanningen van de ECB.
  • “Als een dreigende recessie de ECB aanzet tot een meer voorzichtige aanpak, zoals wij verwachten, zelfs als de Fed streeft naar een hogere rente, dan zou de euro kunnen blijven afzakken”, besluit de grootbank.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20