EU wil geldigheidsduur vaccinatiebewijs harmoniseren

De Europese Commissie wil de geldigheidsduur van het COVID-19-vaccinatiecertificaat harmoniseren, met inbegrip van de effecten van booster shots. Dat zei gezondheidscommissaris Stella Kyriakides maandag, aangezien sommige EU-staten recordaantallen infecties registreren.

“Ik ben het volledig eens met de urgentie, en daarom werkt de Europese Commissie met de grootste spoed aan de versterking van de coördinatie van het vrije verkeer, met inbegrip van de geldigheidsduur en de rol van boosters in de vaccinatiecampagne”, vertelde zij Europese wetgevers in Straatsburg.

Oostenrijk werd maandag het eerste land in West-Europa dat opnieuw in lockdown ging sinds de vaccins werden uitgerold. Niet-essentiële winkels, bars en cafés werden gesloten omdat het stijgende aantal besmettingen het schrikbeeld opwierp van een tweede winter overvolle ziekenhuizen.

Kyriakides zei dat de besprekingen met de EU-lidstaten over het COVID-certificaat aan de gang zijn, en dat de uitvoerende Commissie van het blok van plan is deze week met voorstellen te komen.

“We zijn vastbesloten om de huidige golf om te keren en we zijn ons er ook van bewust dat we duidelijke, coherente boodschappen aan de burgers moeten geven”, zei ze. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20