EU wil deze zomer grenzen terug openstellen voor toeristen: wie mag er reizen?

De Europese Unie maakt plannen om deze zomer gevaccineerde toeristen te ontvangen zonder een periode van quarantaine. De specifieke regelgeving voor de heropening van het toerisme zal tegen juni klaar liggen.

De EU maakt zich op om een grote stap richting het ‘normale leven’ te maken en daarbij de zwaar getroffen toeristische sector opnieuw zuurstof te geven. Er zou tegen deze zomer nog een plan moeten komen dat ingeënte toeristen zou toelaten om de EU te betreden zonder een isolatieperiode.

Met zo’n regelgeving zouden buitenlandse toeristen deze zomer opnieuw kunnen afzakken naar Mediterrane landen zoals Spanje, Griekenland en Italië. Inkomsten uit toerisme bedragen namelijk een aanzienlijk aandeel van het bbp van die landen. Ook steden zoals Parijs en Berlijn, die traditioneel elk jaar heel wat toeristen te verwerken krijgen, voelden de impact van de pandemie in hun portemonnee.

Momentum behouden

 ‘Tijd om de toeristische sector in de EU opnieuw leven te geven en onze relaties over de grenzen heen opnieuw -veilig- aan te wakkeren’, tweette Europese Commissie voorzitter Ursula von der Leyen in verwijzing naar de plannen.

Het lijkt inderdaad een goed moment om de zomerplannen voor Europa eens te overlopen. Hoewel de Europeanen momenteel het hoofd moeten bieden aan een derde golf van besmettingen, zijn er ook genoeg redenen voor een portie gezond optimisme. De lockdowns worden in verschillende landen versoepeld, besmettingscijfers zakken stilaan en de vaccinatiecampagnes lijken eindelijk op gang te komen.

De spelregels

De EU zou deze zomer bezoekers uit andere regio’s kunnen ontvangen, maar er zijn wel enkele spelregels.

  • Enkel toeristen uit landen met een ‘relatief lage besmettingsgraad’ zullen welkom zijn. 
  • U moet ook volledig gevaccineerd zijn om de EU te bezoeken.
  • Lidstaten kunnen enkel een vaccinatiebewijs goedkeuren voor serums die ook enkel zijn goedgekeurd in de EU. Wie ingeënt is met shots van Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna en Johnson & Johnson heeft dus geluk.

Of iemand die een prikje kreeg van het Russische Sputnik V of het Chinese CoronaVac ook welkom zal zijn, is niet duidelijk. China kreeg in maart heel wat kritiek te verwerken omdat het enkel reizigers zou toelaten die met vaccins zijn ingeënt die goedgekeurd zijn door de Chinese staat. Nu lijkt het erop dat de EU toch een soortgelijke weg zal opgaan.

De nieuwe regels zouden verbodsregels op niet-essentiële reizen naar de eurozone tegen juni moeten vervangen. Dat verbod is ondertussen al meer dan een jaar van kracht.

Lees ook: ‘Europese toerismesector zal het verlies van een tweede zomer niet overleven’

Meer