EU-sancties: Russische oligarch Mordasjov stapt op bij grootste touroperator van Europa

De Russische miljardair Aleksej Mordasjov heeft deze week ontslag genomen uit de Raad van Commissarissen van TUI, de grootste Europese touroperator. De 56-jarige staalmagnaat is een van de oligarchen die nauwe banden onderhoudt met de Russische dictator Vladimir Poetin; om deze reden is hij op de sanctielijst van de Europese Unie terechtgekomen.

Mordasjov, een van de allerrijkste Russen, is al zo’n vijftien jaar aandeelhouder van TUI en bouwde een belang van 34 procent in de touroperator op.

Unifirm Limited, het in Cyprus gevestigde bedrijf van Mordasjov, heeft intussen een belang van 4 procent in TUI overgedragen aan Severgroup, het Russische investeringsvehikel van de zakenman. Dat valt te lezen in een verklaring van het reisconcern.

Participaties in Unifirm, dat een belang van 30 procent in TUI behoudt, werden verkocht aan Onderos, een bedrijf gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Dat leren aangiftes van TUI. Het belang blijft in handen van Mordasjov, weet het persbureau Bloomberg.

Jacht van 65 miljoen euro

De transacties met betrekking tot het TUI-belang vonden plaats op 28 februari, de dag dat Mordasjov werd opgenomen in een lijst van Russen tegen wie de EU haar strafmaatregelen heeft ingesteld. Deze maatregelen verbieden genoemde personen zaken te doen als stemmen of dividenden ontvangen.

Als onderdeel van die strafmaatregelen hebben de Italiaanse autoriteiten vrijdag nog een jacht ter waarde van 65 miljoen euro in beslag genomen dat eigendom is van de magnaat.

Overigens lieten de Verenigde Staten vorige week nog weten dat ze een taskforce gaan oprichten die eigendommen van Russische oligarchen die gesanctioneerd zijn, zullen opsporen en in beslag zullen nemen. 

Staalmagnaat

Mordasjov heeft zijn fortuin vergaard als voorzitter van Severstal, een van de grootste staalproducenten van Rusland.

Severstal had de leveringen aan de EU stopgezet en zal trachten deze te verleggen naar landen waar geen sancties zijn opgelegd aan het bedrijf. Het zou echter moeilijk kunnen worden om kopers te vinden voor ongeveer 3 miljoen ton van z’n jaarlijks, voor de EU bestemd staal, schrijft The Guardian.

Verscheidene directeuren van Severstal hebben ontslag genomen sinds de aankondiging van de sancties, aldus het bedrijf.

Bij ons doet de naam van de Rus misschien een belletje rinkelen vanwege zijn vergeefse poging om in 2006 met Severstal het staalbedrijf Arcelor in te lijven, dat uiteindelijk belandde bij de Indiase familie Mittal.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20