EU-onderdanen die tot meer dan 1 jaar gevangenisstraf werden veroordeeld na brexit niet langer welkom in VK

Het Verenigd Koninkrijk wil EU-onderdanen, die tot meer dan een jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld, de toegang tot zijn grondgebied ontzeggen. De nieuwe wetgeving zal donderdag aan het Parlement worden voorgelegd en moet op 1 januari ingaan.

Volgens Londen maakt de nieuwe regel deel uit van haar engagement om een ‘beter en eerlijker’ immigratiebeleid te voeren. Daarbij moeten EU-burgers onderworpen worden aan hetzelfde regime als niet-EU-immigranten.

‘Op dit moment kunnen delinquenten die in de EU gevestigd zijn het Verenigd Koninkrijk gewoon binnen. Anders zouden ze zijn tegengehouden en teruggestuurd, luidt het in een verklaring. 

‘Te lang hebben de EU-regels ons gedwongen om gevaarlijke buitenlandse criminelen in onze straten toe te laten. Het gaat om individuen die onze waarden misbruiken en onze manier van leven bedreigen’, zei minister Priti Patel van Binnenlandse Zaken in een verklaring. ‘Het Verenigd Koninkrijk zal veiliger zijn met betere grenscontroles. Buitenlandse criminelen zullen onderworpen worden aan dezelfde regels inzake criminaliteit, ongeacht hun nationaliteit.’

In sommige gevallen kan iemand die tot minder dan een jaar gevangenisstraf is veroordeeld of zelfs nooit is veroordeeld, ook de toegang tot het land worden geweigerd op grond van het wetsvoorstel. De nieuwe wet heeft geen gevolgen voor EU-onderdanen die zich al met een verblijfsvergunning in het Verenigd Koninkrijk hebben gevestigd. 

Hoe het VK de regel zal afdwingen is niet duidelijk

Hoe het VK de regel zal afdwingen is niet duidelijk. Eens de brexit een feit krijgt Londen niet langer inzage in Europese databanken die de criminele achtergrond van Europese migranten moeten bevestigen. Op dit moment bestaat daartoe geen overeenkomst eens de brexit-transitieperiode eind 2020 afloopt. 

‘We werken op dit vlak nauw samen met onze Europese partners’, zei minister van Openbare Veiligheid Kit Malthouse donderdag op Sky News. Hij benadrukte dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds lid is van Interpol. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20