Het gevecht om schone technologie: EU kruist de degens met VS en China

De Europese Unie lanceerde haar Net Zero Industry Act en gaat de strijd aan om het behoud van groene energiebedrijven.

Waarom is dit belangrijk?

De hele wereld is volop bezig met de groene transitie. Vooral de Europese Unie profileert zich graag als een koploper. Veel belangrijke bedrijven en industrieën die essentieel zijn voor die transitie bevinden zich in Europa, maar zowel China als de Verenigde Staten liggen op de loer. Vorig jaar introduceerde de VS nog de Inflation Reduction Act en strooide met subsidiegeld om groene energiebedrijven aan te trekken. De EU komt daarom nu met een antwoord.

In het nieuws: Het akkoord is een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal dat van de EU tegen 2050 een koolstofneutraal continent moet maken.

  • De Europese Commissie stelt voor om de regels inzake staatssteun te versoepelen om bedrijven in de EU te houden. Ook streven de beleidsmakers ernaar dat van alle schone technologieën die het handelsblok nodigt heeft, 40 procent hiervan in Europa zelf geproduceerd wordt. Zo bericht Politico.
    • Voor technologieën die noodzakelijk lijken om de Europese economie koolstofneutraal te krijgen, worden er diverse streefdoelen opgemaakt.
  • “We moeten de productie van schone technologieën opschalen”, zei de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. De EU trekt dus de regionale kaart en wil niet afhankelijk zijn van derde partijen om de klimaatdoelen te behalen.
    • In de tekst wordt kernenergie niet meegerekend als een ‘strategische nuluitstoottechnologie’. Daar was er lange tijd intern discussie over. Wel spreekt men bij nuluitstoottechnologieën over ‘geavanceerde technologieën om energie te produceren door nucleaire processen met een minimum aan afval’ en ‘kleine modulaire reactoren’.
    • Andere strategische technologieën die kunnen rekenen op extra steun van de EU zijn die voor zon- en windenergie, batterijen, warmtepompen, geothermische energie, elektrolyse, biomethaan en koolstofafvang en -opslag.
  • Daarnaast lanceerde de Europese Commissie ook het Critical Raw Materials Act. Daarmee wil het handelsblok de voorraad versterken en verzekeren van zeldzame mineralen en metalen die nodig zijn voor de groene transitie.
  • Tot slot volgde er nog een voorstel voor een Europese Hydrogeenbank om in te zetten op hernieuwbare waterstofproductie en -invoer.

Slag naar China en de VS

Opvallend: De Europese Unie staat gekend als een economische reus en probeert dat zo te houden.

  • De Net Zero Reduction Act geldt als reactie op de enorme groene subsidies die Washington vorig jaar begon te verschaffen aan groene industriële bedrijven.
  • Ook de invoer van Chinese groene technologie wordt aan banden gelegd. De Aziatische grootmacht is volgens de Financial Times verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van enkele onderdelen in zonnepanelen.
    • De dominante positie van Beijing in andere aanvoerketens zoals voor windturbines en elektrische voertuigen blijft ook toenemen.
    • In sectoren waar de EU op dit moment wereldwijd de leiding heeft, wil de Europese Commissie ervoor zorgen dat het die positie behoudt.
    • Ook riep vorig najaar windturbinefabrikant Siemens nog op om een maximum in te stellen aan ingevoerde windturbines, aangezien China haar aandeel op die markt steeds vergroot.
  • Europese beleidsmakers willen zo voorkomen dat de EU, na te lang afhankelijk te zijn van Rusland voor gas, niet dezelfde fout maakt met China inzake schone technologie.

(fjc)

Meer