EU-industrie begint vraag naar gas terug te dringen omdat prijzen blijven stijgen

De Europese industrie is begonnen haar vraag naar aardgas terug te schroeven. De recordprijzen hebben de brandstof voor veel consumenten onbetaalbaar gemaakt. 

Volgens gegevens van het in Parijs gevestigde adviesbureau Engie EnergyScan ligt het gemiddelde gasverbruik voor oktober 12 procent lager dan vóór de pandemie. Het verbruik was in september al beginnen dalen, met 5 procent ten opzichte van het niveau van 2019.

Dagelijks nieuwe records

“We beginnen een trend te zien van vraagvernietiging in de industriële sector in Europa,” zei Julien Hoarau, hoofd bij Engie EnergyScan. “Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk laten tot nu toe de grootste reducties zien, maar we moeten echt een paar weken afwachten om te zien of de trend wordt bevestigd. Vooral dan wanneer de vraag naar gas voor verwarming zal toenemen.”

De aardgasprijzen hebben de laatste tijd bijna dagelijks nieuwe records gebroken, net voordat het aankomende koude weer de vraag naar verwarming doet toenemen. Sommige energie-intensieve bedrijven hebben zelfs tijdelijk hun activiteiten stopgezet omdat het te duur wordt om draaiende te blijven. De crisis heeft ook de energieleveranciers gebroken en zwaar gewogen op de portemonnee van de Europese consument. 

Het Europese referentiecontract voor gas is de voorbije dagen gedaald, in de hoop dat Rusland de gasstromen zal opvoeren. Het blijft dit jaar echter verviervoudigen. 

“Hoge gasprijzen kunnen het economisch herstel in Europa vertragen, aangezien industriële gebruikers daar nu al onder lijden” volgens Hoarau.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20