EU in alle stilte diplomatiek gedegradeerd door de VS

In alle stilte heeft de administratie Trump de diplomatieke status van de EU-delegatie in de Verenigde Staten verlaagd. Dat hebben EU-diplomaten bevestigd tegenover de Duitse krant Die Welt. De demotie werd eind vorig jaar van kracht en de EU werd op voorhand niet verwittigd.

De status van de EU-delegatie is door de VS verlaagd van ‘staat’ tot ‘internationale organisatie’. De EU beraadt zich nog over een gepast antwoord op de demotie.

De zaak kwam aan het licht toen David O’Sullivan, sinds 2014 de ambassadeur voor de EU in Washington, in december niet werd uitgenodigd op de begrafenis van president George H.W. Bush. Dat was het gevolg van de demotie van de EU-vertegenwoordigingsstatus, die waarschijnlijk eind oktober of begin november van kracht werd.

“Politiek gemotiveerde demotie”

Op een aparte herdenkingsplechtigheid ter nagedachtenis van Bush werd O’Sullivan als allerlaatste van de meer dan 150 buitenlandse vertegenwoordigers afgeroepen. Dat is opmerkelijk omdat in de diplomatieke wereld normaal in chronologische volgorde van anciënniteit wordt gewerkt. O’Sullivan rangschikt daar ergens tussen de 20ste en 30ste plek.

Volgens ingewijden is de demotie wel degelijk politiek gemotiveerd. In september 2016, na een lang en intensief onderhandelingsproces met de administratie van ex-president Obama, was de EU tot de status van ‘staat’ gepromoveerd.

Demoties zijn niet abnormaal wanneer een nieuwe regering aantreedt, maar dat dit twee jaar na de ambtsaanvaarding van Trump gebeurt en zonder de betrokken partij op de hoogte te brengen, is dat zeker wel.

“De logische voortzetting van de anti-EU-houding van president Trump”

Insiders zien in de demotie de logische voortzetting van de anti-EU-houding van president Trump, die zich ook al een voorstander toonde van de Brexit en regelmatig naar de EU uithaalt op vlak van handel en politiek.

Trump zette de EU al enkele keren buitenspel: o.a. door de VS-ambassade in Israël van Tel-Aviv naar Jeruzalem te verhuizen en door uit het Iran-akkoord te stappen. De Amerikaanse president stapte ook al uit meerdere internationale instellingen.

Begin december had Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, in een speech in Brussel de EU-lidstaten opgeroepen hun soevereiniteit tegenover Brussel te herbevestigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20