Beleggers speculeren op nog meer beursverliezen: ETF die S&P500 short, heeft sinds 2020 nog nooit zoveel kapitaal opgehaald

De angst zit er goed in bij de beleggers na de toespraak van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, tijdens de Jackson Hole-conferentie afgelopen vrijdag. Hij zei toen dat er niet snel een einde zal komen aan de forse renteverhogingen. Gevreesd wordt dat de beurzen een somber najaar tegemoet gaan, waardoor beleggingsproducten die de indexen shorten aan populariteit winnen.

We kunnen nu wel veilig stellen dat de herstelbeweging die de beurzen medio juni hebben ingezet definitief voorbij is. De rode beursdagen volgen elkaar op sinds de toespraak van Powell in Jackson Hole. Hij gaf toen de duidelijke boodschap dat de Amerikaanse centrale bank alles in het werk zal stellen om de inflatie naar beneden te krijgen.

Beleggers speculeren op beursverliezen

Nu blijkt dat beleggers verwachten dat er nog meer rode beursdagen aan de horizon lonken. De ETF ProShares Short S&P500 heeft tijdens de laatste handelssessie maar liefst 154,4 miljoen dollar opgehaald. Dat is het grootste bedrag sinds 2020, toen de coronacrisis uitbrak, meldt nieuwsdienst Bloomberg. Een ETF, een exchange-traded fund voluit, is een tracker die op de beurs verhandeld wordt. Zo’n fonds volgt een bepaalde index of een korf van aandelen.

De ETF Proshares short S&P500 wil juist de omgekeerde richting uitgaan van de aandelenmarkten, en in dit specifiek geval de Amerikaanse index S&P500. Als die index dus in de klappen deelt, doet de tracker van het Proshares het goed. Die ETF staat sinds begin dit jaar op een winst van zo’n 15 procent. Ook twee andere ETF’s van Proshares, die de techaandelen shorten, hebben de afgelopen handelsdagen heel wat beleggers aangetrokken.

“Markten hebben nog geen bodem bereikt”

“We geloven niet dat de aandelenmarkten al een bodem hebben bereikt, voornamelijk omdat de omgekeerde rentecurves op de obligatiemarkten aantonen dat er economisch moeilijke tijden in het verschiet liggen”, merkt Michael Landsberg, beleggingsstrateeg van Landsberg Bennett Private Wealth Management, op in een reactie tegenover Bloomberg.

Een omgekeerde rentecurve betekent dat de obligatiebeleggers een hogere coupon eisen voor het kortlopende schuldpapier dan voor een langlopende obligatie. De Amerikaanse tienjaarsrente (zo’n 3,25 procent) ligt nu bijvoorbeeld lager dan de tweejaarsrente (zo’n 3,5 procent).

“Terwijl veel beleggers een herhaling van de dieptepunten van midden juni verwachten, geloven wij dat de markt het potentieel heeft om onder die drempel te zakken”, voegt Landsberg er nog aan toe.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20