Eten in ruil voor je stem: wanneer technologie in verkeerde handen valt

Een Venezolaan is het voorbije jaar gemiddeld 11 kilo vermagerd door gebrek aan eten. Bijna 90% van de inwoners van het land met ‘s werelds grootste oliereserves leeft nu in armoede. Dat blijkt uit een studie van 3 lokale universiteiten, waarover het persbureau Reuters bericht.

Tijd dus om deze mensen op regelmatige tijdstippen van een doos met voedingswaren te voorzien, vonden de handlangers van de lokale dictator Nicolas Maduro. Maar die doos wordt je enkel overhandigd wanneer je een identiteitskaart (Carnet de la Patria) kan voorleggen waarmee je kan je bewijzen dat je tijdens de laatste verkiezingen voor de juiste partij hebt gestemd. De Partido Socialista Unido de Venezuela uiteraard.

In dit Midden-Amerikaanse land is president Maduro er nu in geslaagd om dankzij een door de Chinese techreus ZTE ontwikkelde technologie eten in te zetten als repressiemiddel.

Eind 2016 voerde de regering Maduro een nieuwe identiteitskaart in die alle details verschaft over haar houder. Wat zijn of haar socio-economische status is, of hij of zij recht heeft op sociale bijstand en of werd deelgenomen aan de verkiezingen. Ondertussen is zowat de helft van de bevolking in het bezit van zo’n Carnet de la Patria.

Op zich is er iets te zeggen voor het systeem, dat electorale fraude uitsluit en sociale hulp brengt tot bij wie die het hardst nodig heeft, voornamelijk bij armere mensen die vaak niet over andere identiteitspapieren beschikken. Maar in de praktijk heeft de regering Maduro de kaart misbruikt om loyauteit af te dwingen en mensen te verplichten te gaan stemmen bij de volgende schertsverkiezingen, die door de oppositie worden geboycot.

Honger misbruiken om stemmen af te dwingen is niets nieuws. Wie de film Daens heeft gezien weet dat het gebruik zo oud is als de straat. Ook in Syrië is het ironisch genoeg ‘dagelijkse kost’.

Maar de les van Venezuela leert hoe technologie de repressie in een land enkel vergroot wanneer ze in foute handen valt. Wie zijn privé-gegevens aan de overheid (of bedrijven) overmaakt, geeft zijn lot dus altijd in handen van mensen wiens plannen hij onmogelijk kan controleren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20