Estland wil Europese munitiefabrieken stevig opschalen

Estland drukt zwaar op de Europese Unie om snel meer munitie te maken, zowel voor de eigen legers als voor Oekraïne. Het land wil de Unie fors laten investeren in de industrie, om de productie te kunnen versnellen.

Waarom is dit belangrijk?

De oorlog in Oekraïne zet de Europese wapenvoorraden stevig onder druk. Steeds meer landen tasten diep in hun stocks, waardoor ze zelf verzwakt zijn, moest het tot een oorlog komen. Terwijl vraagt Oekraïne zelf ook om steeds meer, maar de westerse wapenindustrie kan het tempo van de oorlog niet volgen.

Win-win-win

In het nieuws: Estland legt een voorstel op tafel om de Europese munitieproductie fors op te schalen

  • Estland vraagt om in totaal vier miljard euro uit de Europese steun-portefeuille. Met dat geld moet één miljoen kogels gemaakt worden, binnen de volgende zes maanden, en moet de industrie een duurzamere manier van werken krijgen. Een document dat door de administratie naar de EU werd gestuurd, en door DW kon worden ingekeken, voert aan dat een dergelijke financiële injectie de capaciteit van de Europese wapenindustrie kan verzevenvoudigen.
  • Volgens het document kunnen de Europese munitie-fabrikanten vandaag de dag jaarlijks 230.000 kogels afleveren. Oekraïne schiet ongeveer elke maand die hoeveelheid kogels af. Dat aantal moet fors de hoogte in, en ook de snelheid moet worden opgekrikt. Estland wil bekomen dat Europa elke zes maand één miljoen kogels zal kunnen afleveren. Dit is vooral interessant om Oekraïne snel uit de nood te kunnen helpen. Het land is op zoek naar extra artilleriegranaten, vooral 155mm-kogels, maar ook naar gewone munitie voor geweren van de infanterie.

Spaarpotje

Het systeem: Geld vrijmaken voor de wapenindustrie, zo gemakkelijk gaat dat niet.

  • Het algemene EU-budget kan niet zomaar worden aangewend om te investeren in de wapenindustrie. Door het budget van de “European Peace Facility” aan te wenden wordt deze regel wat omzeild. Dit fonds, zo’n 5,5 miljard dollar, wordt door de lidstaten bijeen gespaard, en wordt gebruikt om conflicten te vermijden of de internationale veiligheid te vrijwaren.
  • Uit dit fonds werd eerder al meer dan drie miljard dollar gehaald om landen te compenseren voor hun aan Oekraïne geleverd materiaal. Ook de door de Europese Unie georganiseerde trainingen van Oekraïense soldaten, wordt met het EPF betaald.
  • Voor Pevkur maakt het weinig uit wie de steun betaald of uit welk potje die komt. “Het belangrijke is dat er een politieke beslissing moet komen om dit te doen. We hebben geen tijd meer”. Datzelfde gaf ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vorige week al aan. “Ja, we zitten met een uitdaging. Ja, we hebben een probleem, maar we hebben ook een strategie om dat aan te pakken”, gaf de Noor aan, verwijzend naar de trage munitieproductie.

(nd)

Meer