Erdogan: “VS willen terreurleger aan Turkse grens stationeren”

De Verenigde Staten willen een troepenmacht van 30.000 man positioneren in Syrisch gebied. Dat gebied is in handen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDS). Op die manier wil Washington vermijden dat de terreurgroepering Islamitische Staat in de regio herrijst.

De troepenmacht zou niet enkel in Syrië actief zijn, maar ook langsheen de Turkse en Iraakse grens. Het is de eerste keer dat de Amerikanen in hun kaarten laten kijken met  betrekking tot hun plannen voor het na-oorlogse Syrië.

Tot de SDS behoort ook de Koerdische YPG of de Volksbeschermingseenheden. En net dat is een doorn in het oog van Turkije, want Ankara beschouwt de YPG als een verlengstuk van de Koerdische PKK. Die wordt in Turkije als een terreurgroep beschouwd. 

De Turkse president Erdogan had gehoopt dat de VS hun steun aan de YPG zouden intrekken eens de strijd tegen IS voorbij. Maar dat blijkt nu niet het geval. Erdogan:

“Een land dat zich een [Navo-]bondgenoot noemt, wil nu een terreurleger stationeren aan onze grenzen. Wat anders kan het doelwit van zo’n leger zijn dan Turkije? We zijn verplicht dat leger te wurgen nog voor het gevormd wordt.”

Erdogan is vooral bevreesd dat de Syrische Koerden de Koerdische separatisten in Turkije inspiratie en materiële steun (lees wapens) zullen bezorgen.

Erdogan wil Fethullah Gülen

Maar de Amerikaanse aankondiging heeft de woede van de Turkse president enkel aangescherpt. Wat Erdogan vooral zwaar valt is de weigering van de VS om hem Fethullah Gülen uit te leveren. Dat is in de VS in ballingschap levende Turkse geestelijke. Gülen werd binnen enkele uren na de mislukte militaire staatsgreep van juli 2016 door Erdogan en zijn AKP-partij beschuldigd ervan de aanstoker te zijn. Bewijzen daarover zijn nooit geleverd. Erdogan kwam in 2002 met de steun van Gülen en zijn beweging aan de macht als premier. Hun relatie zou later evenwel vertroebelen. 

Dat de relatie tussen Turkije en de VS verder zal verslechteren is niet onwaarschijnlijk. Later dit jaar staan in Turkije verkiezingen gepland. Erdogan zal die proberen te winnen door het anti-westerse sentiment onder zijn trouwste volgelingen verder aan te wakkeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20