Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Erdogan: “Jeruzalem is hoofdstad van Palestijnse staat”

Logo Business AM

13/12/2017 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vraagt de leiders van de moslimlanden om Jeruzalem uit te roepen tot ‘bezette hoofdstad van de Palestijnse staat’. Dat heeft hij gezegd op een door hem samengeroepen speciale top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) in Istanboel. Naast gezagsdragers uit Iran, Indonesië, Jordanië, Qatar en Koeweit, was ook de Palestijnse president Mahmoed Abbas op de top aanwezig.

Erdogan reageert daarmee op de erkenning vorige week door de Verenigde Staten van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Hij noemde Israël een terreurstaat die door Trump wordt beloond voor zijn misdaden. De plannen van de Amerikanen om hun ambassade naar Jeruzalem te verhuizen zijn volgend Erdogan ‘ongeldig’.

Erdogan sprak stoere taal, maar over de toekomst van de Turks-Israëlische relaties zei hij niets. Vorige week had hij er nochtans mee gedreigd de relatie met de joodse staat te verbreken. Die werden vorig jaar, na een onderbreking van zes jaar, opnieuw aangeknoopt. “Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen vormt een ‘rode lijn’ voor moslims,” had hij toen gezegd.

Abbas zei op zijn beurt dat Jeruzalem altijd de hoofdstad van Palestina zal zijn. De Palestijnse leider noemde de erkenning door Trump een ,,grote misdaad”, die in de ganse wereld op ongeloof en onbegrip stuit. “Trump heeft Jeruzalem cadeau gegeven aan de zionistische beweging. Alsof hij een stad in de VS weggeeft.”


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO