Erdogan: “Jeruzalem is hoofdstad van Palestijnse staat”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vraagt de leiders van de moslimlanden om Jeruzalem uit te roepen tot ‘bezette hoofdstad van de Palestijnse staat’. Dat heeft hij gezegd op een door hem samengeroepen speciale top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) in Istanboel. Naast gezagsdragers uit Iran, Indonesië, Jordanië, Qatar en Koeweit, was ook de Palestijnse president Mahmoed Abbas op de top aanwezig.

Erdogan reageert daarmee op de erkenning vorige week door de Verenigde Staten van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Hij noemde Israël een terreurstaat die door Trump wordt beloond voor zijn misdaden. De plannen van de Amerikanen om hun ambassade naar Jeruzalem te verhuizen zijn volgend Erdogan ‘ongeldig’.

Erdogan sprak stoere taal, maar over de toekomst van de Turks-Israëlische relaties zei hij niets. Vorige week had hij er nochtans mee gedreigd de relatie met de joodse staat te verbreken. Die werden vorig jaar, na een onderbreking van zes jaar, opnieuw aangeknoopt. “Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen vormt een ‘rode lijn’ voor moslims,” had hij toen gezegd.

Abbas zei op zijn beurt dat Jeruzalem altijd de hoofdstad van Palestina zal zijn. De Palestijnse leider noemde de erkenning door Trump een ,,grote misdaad”, die in de ganse wereld op ongeloof en onbegrip stuit. “Trump heeft Jeruzalem cadeau gegeven aan de zionistische beweging. Alsof hij een stad in de VS weggeeft.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20