Erdogan gaat joden ‘een lesje leren’

Erdogan staat bekend om zijn wereldvisie die is gebaseerd op het islamisme. Hij ziet het als zijn taak om ‘generaties vrome moslims’ op te leiden.

“Joden in Israël schoppen mensen wanneer die al op de grond liggen. Sterker nog: joden schoppen niet enkel [Palestijnse] mannen, maar ook vrouwen en kinderen. Als moslims zullen we die mensen confronteren indien ze de moed hebben om het tegen ons op te nemen. We zullen ze een lesje leren.”

Dat heeft de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan zaterdag gezegd in een toespraak voor de Turkse Jeugdstichting

Volgens verschillende bronnen moet de anti-Israëlische retoriek worden gezien binnen de context van verkiezingen die binnen een drietal maanden in Turkije worden gehouden.

“Erdogan heeft Israël geen lessen te geven”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft al op de uitspraken van Erdogan gereageerd. Hij zei dat “Erdogan – die Noord-Cyprus bezet houdt, die vrouwen en kinderen in Koerdische dorpen binnen en buiten Turkije afslacht – Israël geen lessen te geven heeft”.

Een leger van 5 miljoen moslims tegen Israël 

In maart pleitte de Organization of Islamic Cooperation (OIC) nog voor een gezamenlijk leger van vijf miljoen soldaten om de strijd met Israël aan te gaan. Het bericht stond in de Turkse krant Yeni ?afak, die nauw aanleunt bij de AK Parti van Erdo?an. In de tekst wordt Israël beschreven als de voorpost van de nieuwe kruistocht en een dolk in het hart van de islam. 

In 2014 vergeleek hij een militaire operatie in Gaza met Hitlers invasie tijdens W.O. II. Sinds Erdogan de macht in Turkije volledig naar zich toe trok zijn er toenemende signalen van anti-semitisme in het land. Vele joden verlaten Istanboel en zoeken onderdak in het buitenland. Gechat wordt dat in Turkije nog 12.000 joden leven, waarvan er jaarlijks 400 vertrekken.

Erdogan staat bekend om zijn wereldvisie die is gebaseerd op het islamisme. Hij ziet het als zijn taal om ‘generaties vrome moslims’ op te leiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20