Erdogan beschuldigt VS van steun aan ‘terroristen’ in Irak

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigt de Verenigde Staten ervan de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) te steunen nadat het Turkse leger het afgelopen weekend dertien lichamen van ontvoerde Turken heeft gevonden in Noord-Irak. Volgens Ankara werden ze door de PKK geëxecuteerd. 

Afgelopen weekend meldde Turkije dat leden van de PKK, de beweging die sinds de jaren tachtig een gewelddadige campagne voert om autonomie in haar regio te bevechten, dertien gevangengenomen Turken hebben geëxecuteerd in Noord-Irak waar de groep hen vasthield. 

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde daarop dat de Verenigde Staten aan de zijde stonden van NAVO-lid Turkije en dat ze de moorden veroordeelden indien zou worden bevestigd dat de PKK verantwoordelijk was. Maar vooral dat laatste viel bij Erdogan in slechte aarde. 

‘Een farce’

De president noemde de verklaring van de Verenigde Staten ‘een farce’. ‘Nu is er een verklaring afgelegd door de Verenigde Staten. Het is een grap. Waren jullie niet verondersteld om jullie te verzetten tegen de PKK, de YPG? Jullie steunen hen duidelijk en staan achter hen’, zei hij aan aanhangers van zijn AK-partij. 

Ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, trok van leer na de uitspraak van de Amerikanen. Hij beklaagde zich maandag over het stilzwijgen van ‘landen die beweren het terrorisme te bestrijden’ en voegde eraan toe dat ze de kwestie ‘met mitsen en maren’ probeerden te verdoezelen.

PKK ontkent

De PKK ontkent de dertien Turken te hebben vermoord. In een verklaring op haar website zegt de PKK dat het gaat om krijgsgevangenen, maar dat ze zijn omgekomen bij gevechten in het gebied. 

De Turks-Koerdische PKK staat op de terreurlijst in zowel de Europese Unie als de VS, maar dat geldt niet voor hun bondgenoten in Noord-Syrië; de Syrisch-Koerdische strijders van de YPG. En die steun van de Verenigde Staten aan de YPG, die volgens Ankara een uitloper is van de PKK, heeft Erdogan nooit verteerd. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20