Er zit nog inflatie in de pijplijn: de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van geld

Tweederde van de bedrijven in de verwerkende sector – in het najaar ging het zelfs over 80 procent – klaagt dat zij onvoldoende materiaal krijgen. “Wij hebben in het verleden nooit een soortgelijke situatie meegemaakt.” Dat zegt professor Hans-Werner Sinn, econoom en voormalig voorzitter van het Duitse Ifo-instituut voor Economisch Onderzoek, in een gesprek met het Duitse medium Pioneer.

Sinn heeft in zijn lange jaren als voorzitter van het Ifo-instituut in München een reputatie opgebouwd als onafhankelijk, maar ook contrair wetenschapper. 

Zijn laatste boek heet “Die wundersame Geldvermehrung: Staatsverschuldung, Negativzinsen, Inflation” (“De wonderbaarlijke vermenigvuldiging van het geld: staatsschuld, negatieve rentetarieven, inflatie”). Sinds hij in het najaar het manuscript van het boek bij de uitgever inleverde, is de inflatie in stroomversnelling geraakt. 

Die inflatie, die in Europa gedurende vele jaren onder de twee procent was gebleven, schoot boven de vijf procent uit. Maar de energieprijzen en prijzen van andere basisproducten stegen met dubbele cijfers. 

Volgens Sinn zit de drijvende kracht achter de huidige inflatietrend in de globale flessenhals bij de levering van allerlei intermediaire producten. Ruim tweederde van de bedrijven ondervindt daarbij problemen. 

Tesla bouwt auto’s met minder chips aan boord

Zo raakte onlangs bekend dat de Tesla ’s in China worden gebouwd met minder chips aan boord. Dat doet Tesla om ondanks chiptekorten toch de productie hoog te houden. Normaal gesproken bouwt Tesla twee ‘electronic control units’ in het stuursysteem van de auto’s in. Maar nu krijgen ze er maar één. De auto’s die Tesla in China bouwt worden ook aan Europese klanten geleverd.

Nog volgens Sinn zijn de commerciële producentenprijzen, d.w.z. de prijzen voor halffabricaten, in een jaar tijd met maar liefst 24 procent gestegen. Dit is het hoogste cijfer sinds het begin van de metingen. Dat heeft ernstige gevolgen voor de verdere ontwikkeling van de prijzen. Maar die worden door bijna alle deskundigen onderschat, ook die bij de ECB, aldus de Duitser. 

“ECB moet handelen”

“De stijging van de producentenprijzen is nog niet doorberekend in de consumentenprijzen. Dit betekent dat er nog iets in de pijplijn zit.”

Ook de loon-prijsspiraal dreigt de inflatie verder aan te wakkeren. “We kunnen ervan uitgaan dat dit effect in de loop van dit jaar voelbaar zal worden en de inflatie van 2023 zal opdrijven.”

Volgens Sinn is de taak van de centrale bank om voor prijsstabiliteit te zorgen. Dat staat zo in het Verdrag van Maastricht bepaald. “Andere taken zijn absoluut secundair. De ECB moet dus handelen.”

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20