Er is hoop: astronomen hebben een planeet gevonden die de dood van haar ster heeft overleefd

Wanneer onze zon over ongeveer vijf miljard jaar haar doodsstrijd ingaat, zal ze onze planeet verpulveren en daarna dramatisch uitdoven tot een dode sintel: een witte dwerg. Maar het lot van verder weg gelegen planeten, zoals Jupiter of Saturnus, is minder duidelijk. Astronomen hebben nu een planeet gevonden die de dood van haar ster heeft overleefd. Ze is zo groot als Jupiter en draait in een baan rond een ​​witte dwerg, zo’n 6.500 lichtjaar van hier.

Waarom is dit belangrijk?

De planeet zo groot als Jupiter draait om een ​​soort ster die een witte dwerg wordt genoemd en geeft een idee van hoe ons zonnestelsel eruit zou kunnen zien als de zon opbrandt. Of: als de mensheid over vijf miljard jaar nog steeds in de buurt is, zouden we waarschijnlijk een betere kans hebben om de rode reusfase van de zon op een maan van Jupiter te overleven dan op aarde.

De ontdekking van MOA-2010-BLG-477Lb biedt niet alleen een glimp van onze kosmische toekomst, het verhoogt de mogelijkheid dat elk leven op “overlevende werelden” de dood van hun sterren kan doorstaan. Het lot van ons zonnestelsel is waarschijnlijk vergelijkbaar met MOA-2010-BLG-477Lb. De zon zal een witte dwerg worden, de binnenste planeten zullen worden verzwolgen en de planeten met een grotere baan zoals Jupiter en Saturnus zullen overleven.

De planeet werd voor het eerst gezien vanwege de lichtvervormende effecten van zijn zwaartekrachtsveld, een fenomeen dat bekend staat als microlensing. Na jarenlang met de Keck II-telescoop op Hawaï naar zijn gastster te hebben gezocht, werd geconcludeerd dat hij in een baan om een ​​witte dwerg draait die te zwak is om direct waar te nemen.

Astronomen die vorig jaar een andere methode gebruikten, meldden dat ze een andere intacte Jupiter-achtige planeet zagen, bekend als WD 1856 b, die ook in een baan om een ​​witte dwerg draait. Maar MOA-2010-BLG-477Lb cirkelt rond zijn witte dwerg op bijna drie keer de afstand tussen de aarde en de zon, waardoor het de eerste bekende planeet is die een Jupiter-achtige baan rond een witte dwerg inneemt. WD 1856 b daarentegen draait elke 1,4 dagen om zijn witte dwerg, wat suggereert dat ze na de dood van haar ster naar haar huidige positie is gemigreerd, hoewel de exacte mechanica van die reis nog steeds wordt onderzocht.

Zou leven ook kunnen overleven?

De nieuwe ontdekking kan inzichten opleveren over de zoektocht naar buitenaards leven en de mogelijke bewoonbaarheid van witte dwergsystemen. Lisa Kaltenegger, de directeur van het Carl Sagan Institute, heeft gesuggereerd dat sommige levendragende sterrenstelsels zelfs een “tweede genesis” kunnen ondergaan, waarin nieuwe organismen tevoorschijn komen in de opnieuw geconfigureerde overblijfselen van een witte dwergsysteem.

Of: als planeten de dood van hun sterren kunnen overleven, kan het leven op die planeten dat dan ook? Stervende sterren spuwen schadelijke straling uit terwijl ze uitgroeien tot wat een rode reus wordt genoemd, en ze veroorzaken turbulentie in hun systemen die het leven zou kunnen vernietigen. Maar er zijn enkele speculatieve scenario’s waarbij de bewoonbaarheid van planeten in witte dwergsystemen zou kunnen worden behouden.

Er zijn dan wel veel dingen die goed moeten gaan. Het zou kunnen met een planeet die ver verwijderd is van een rode reuzenster en die vervolgens naar binnen beweegt nadat de ster een witte dwerg is geworden en die genoeg water vasthoudt om potentieel een leefbare plek te zijn wanneer de ster in een witte dwerg verandert.

Over vijf miljard jaar zitten we beter op Europa

Omdat witte dwergen klein en zwak zijn, zou zo’n planeet in een zeer dichte, korte baan moeten zitten om vloeibaar water te laten bestaan. Als er echter leven zou ontstaan ​​op een wereld als Jupiters maan Europa, die een ondergrondse oceaan zou kunnen bevatten die wordt verwarmd door de getijdenkrachten van Jupiter, zou het ook mogelijk kunnen overleven op een grotere afstand van de witte dwerg.

Of: als de mensheid over vijf miljard jaar nog steeds in de buurt is, zouden we waarschijnlijk een betere kans hebben om de rode reusfase van de zon op een maan van Jupiter te overleven dan op aarde.

Hoewel het bestaan ​​van leven rond witte dwergen een kwestie van speculatie blijft, zouden observatoria van de volgende generatie, zoals de James Webb Space Telescope, kunnen helpen om concrete antwoorden op die vraag te geven. Naarmate er meer intacte planeten worden gespot in een baan om witte dwergen, zullen wetenschappers een duidelijker beeld krijgen van het leven en het hiernamaals van deze mysterieuze systemen met uitgedoofde sterren. Dit was de eerste detectie van een planeet die rond een witte dwerg draait, maar zeker niet de laatste.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20