Er dreigt volgend jaar een stroomversnelling aan humanitaire crisissen

Door de klimaatverandering zullen de humanitaire crises volgend jaar wereldwijd in een verdere stroomversnelling terechtkomen. De noodsituaties die al door gewapende conflicten en economische achteruitgang in de hand werden gewerkt, worden door dit fenomeen nog verergerd. Dat blijkt uit een studie van het International Rescue Committee (IRC), een denktank met hoofdkwartier in New York.

Opgemerkt wordt dat vooral Somalië, Ethiopië en Afghanistan volgend jaar onder invloed van de klimaatverandering nog in een grotere humanitaire crisis terecht dreigen te komen.

Waarom is dit belangrijk?

De bescherming tegen humanitaire crisissen kan door diverse problemen worden verzwakt of zelfs ontmanteld. Volgens het rapport van het International Rescue Committee vertegenwoordigen conflicten, de klimaatverandering en economische onrust daarbij de belangrijkste factoren.

Explosieve groei aan humanitaire nood: Het rapport wijst erop dat het aantal mensen in humanitaire nood de voorbije tien jaar wereldwijd een explosieve toename heeft gekend.

  • Momenteel dreigen ongeveer 339,2 miljoen mensen met een catastrofale noodsituatie geconfronteerd te worden. Acht jaar geleden waren 81 miljoen personen in gevaar.
  • Inmiddels hebben ook al meer dan 100 miljoen mensen door de klimaatverandering hun woonplaats moeten ontvluchten. Acht jaar geleden was er sprake van
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20