Er blijkt nu ook al enorm veel plastic in poolijs te zitten

Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat er in poolijs hoge concentraties microplastics zitten. Tot wel 12.000 stukjes per liter. Ze vonden in totaal 17 verschillende soorten plastic aan in het zee-ijs. Dat plastic kan uiteindelijk in onze maag belanden.

De wetenschappers van het Helmholtz Center for Polar and Marine Research van het Alfred Wegener Instituut (AWI) vonden in ijsmonsters uit vijf regio’s in de Noordelijke IJszee onder meer polyethyleen en polypropyleen, maar ook stukjes polyester, nylon, plasticverf en celluloseacetaat. 

Veel van dat plastic was afkomstig van duizendeen kilometers verderop, uit de Stille Oceaan. Maar er zaten ook verfdeeltjes van schepen en stukjes nylon, afkomstig van visnetten, in. 

Het “ingevroren” belandt na twee tot elf jaar in de Fram-straat tussen Groenland en Spitsbergen, waar het smelt en zorgt voor een enorme concentratie plastic in het water voor de oostkust van Groenland.

De helft van de microplastics in het ijs zijn minder dan een twintigste van een millimeter groot, wat betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden binnengewerkt door micro-organismen. Die worden op hun beurt verorberd door onder meer vissen en belanden zo in onze maag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20