Enquête: Eén op de vijf bedrijven plant herstructurering

Een op de vijf bedrijven is van plan om onder impact van de coronacrisis een herstructurering door te voeren. Die herstructureringen zullen gemiddeld een impact hebben op 11 procent van het personeel. Dat blijkt uit een studie van consulent Hudson, gebaseerd op een enquête bij 149 organisaties.

Tevens bleek dat de ingrepen veelal geleidelijk, gespreid over de rest van het jaar, zullen worden doorgevoerd.

Enkele bedrijven spreken over een impact op meer dan 30 procent van het personeel. Daarbij gaat het volgens Hudson echter meestal over kleinere organisaties met minder dan 50 werknemers. De impact van de afslankingen zou bedienden en kaderleden op dezelfde manier treffen.

Bij de bedrijven die een herstructurering overwegen, zegt 53 procent de vakbonden te zullen betrekken. Daarnaast zegt 80 procent ook een traject voor outplacement te zullen aanbieden voor functies die daarvoor niet verplicht in aanmerking komen.

Rekrutering

Ook in de rekrutering laat de coronacrisis haar sporen na. Bij 21 procent van de bedrijven zijn immers alle vacatures geannuleerd. Nog eens 17 procent zegt het aantal vacatures significant te hebben verminderd. De ondernemingen verwachten tevens een grote impact op de zoektocht naar talent.

Algemeen wordt verwacht dat de vraag naar specialisten in informatica en engineering het sterkst zal toenemen. Daarentegen zou de interesse in ondersteunende functies de grootste daling kennen.

Hudson zegt verder dat de coronacrisis ook voor freelancers een moeilijke periode blijkt. ‘Al snel na de start van de coronacrisis hebben de bedrijven ingegrepen,’ aldus het rapport. ‘Daarbij werden 46 procent van de opdrachten met een aantal dagen per week afgebouwd.’

Ongeveer 11 procent voerde een stop in, terwijl 4 procent alle opdrachten vroegtijdig afbrak. Tevens bleek dat men na de crisis minder op freelancers beroep zou willen doen. Tenslotte zei 60 procent van de organisaties gebruik te maken van tijdelijke werkloosheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20