Engeland wordt mogelijk eerste land dat e-sigaretten voorschrijft

Engeland zou het eerste land ter wereld kunnen worden dat e-sigaretten voorschrijft aan mensen die willen stoppen met roken. Dat zou een zegen zijn voor een industrie die in de VS onder druk staat.

Makers van e-sigaretten kunnen hun producten voorleggen aan de Medicines and Healthcare products Regulatory Agency en dezelfde goedkeuringsprocedure doorlopen als andere geneesmiddelen die op de NHS verkrijgbaar zijn. Dat zegt de regering vrijdag.

De stap onderstreept de omarming van het Verenigd Koninkrijk (VK) van vaping als een middel om consumenten te helpen stoppen met het roken van brandbare sigaretten. Terwijl anti-tabaksgroepen beweren dat de industrie probeert consumenten verslaafd te houden aan nicotine, heeft Public Health England gewezen op een bepaald rapport. Daarin stond dat vaping beter werkt dan nicotinevervangende therapie, zoals pleisters of kauwgum.

“Nog strengere veiligheidscontroles”

In de VS heeft de Food and Drug Administration (FDA) eerder deze maand groen licht gegeven voor de e-sigaret Vuse van British American Tobacco Plc en zijn pods met tabakssmaak. Dat zijn de eerste grote e-sigaretproducten die zijn goedgekeurd nadat een onderzoek stelde dat alternatieven voor sigaretten voordelen hebben voor de volksgezondheid.

“E-sigaretten bevatten nicotine en zijn niet vrij van risico’s. Toch menen deskundigen uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten dat de gereguleerde e-sigaretten minder schadelijk zijn dan roken”, zegt het Engelse ministerie van Volksgezondheid. “Een e-sigaret met een medicinale vergunning zou nog strengere veiligheidscontroles moeten doorstaan.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20