En opnieuw legt een Russische energie-bobo het loodje

Rusland kampt niet alleen met het verlies van duizenden soldaten in Oekraïne. In eigen land komen steeds meer toplui uit de energiesector in dubieuze omstandigheden om het leven. Dit keer is het de beurt aan Ivan Pechorin, de 39-jarige luchtvaartdirecteur van de KRDV, een Russisch agentschap dat de energie- en mijnbouwsector in het oosten van het land moet ontwikkelen.

Pechorin was al enkele dagen vermist. Hij vertrok enkele dagen geleden met zijn jacht uit de haven van Vladivostok richting Roesski-eiland, op enkele kilometers voor de kust. Daar zou hij op 10 september van boord zijn geslagen: volgens Pravda.ru, een Russisch medium dat uitgesproken pro-Kremlin is, zouden Pechorin en enkele kameraden stevig dronken zijn geweest. Maandag spoelde het lichaam van de 39-jarige Rus aan op Roesski-eiland.

Rebekah Koffler, voormalig medewerkster van het Defense Intelligence Agency (de geheime dienst van het Amerikaanse ministerie van Defensie) en auteur van “Putin’s Playbook: Russia’s Secret Plan to Defeat America”, liet aan FoxNews weten dat het om een tragisch ongeluk kon gaan, of een “tragisch ongeluk”.

“Het is plausibel dat Pechorin dronken overboord is gevallen. Drankfestijnen aan boord van een jacht is exact hoe Russische oligarchen zich entertainen. Maar het is ook een goede schijnreden”, wordt Koffler geciteerd. “De kans is klein dat Russisch onderzoek de waarheid blootlegt.”

Waarom zou Pechorin dood moeten?

Ivan Pechorin is op het eerste gezicht geen speciaal figuur. Hij liet zich niet negatief uit over de invasie van Oekraïne en is geen criticus van Vladimir Poetin. Meer zelfs: die laatste bezorgde Pechorin zelfs zijn job.

Ivan Pechorin werkte als luchtvaartdirecteur voor de KRDV, de Russische Ontwikkelingsmaatschappij voor het Verre Oosten. Dat orgaan werd door Poetin zelf opgericht, als antwoord op de internationale sancties tegen Rusland. Het doel was om de grondstoffen die Rusland rijk is, optimaal te kunnen ontginnen, en op die manier minder afhankelijk te zijn van het Westen.

Eén van de toplui die hij op een hoge post in het bedrijf plaatste was Ivan Pechorin. Die was enkele dagen voor zijn dood nog gastspreker op Eastern Economic Forum in Vladivostok, om er te praten over de toegang voor vliegtuigen in het onherbergzame Verre Oosten van Rusland. Ook aanwezig op dat forum: Vladimir Poetin.

Gazprommoorden

Hoewel Pechorin op het forum geen vreemde uitspraken deed die ervoor zorgde dat het regime in het Kremlin hem dood wilde, blijft zijn dood toch verdacht. Zeker omdat de directeur van het KRDC, Igor Nosov in februari stierf aan een beroert op 43-jarige leeftijd.

Daarnaast zijn er nog de Gazprom- en Lukoil-doden: de afgelopen maanden vonden bijna een dozijn toplui, werkzaam bij de Russische gas- en oliereuzen Gazprom en Lukoil (of bedrijven met banden ermee) de dood, in allerlei vreemde omstandigheden. Enkelen vonden de dood na een familiedrama, anderen pleegden zelfmoord of hadden een of ander bizar ongeval. De laatste was Ravil Maganov, de voorzitter van de raad van bestuur van Lukoil. Hij viel uit het raam van het Centraal Hospitaal in Moskou, een zwaarbeveiligde instelling waar Russische toppolitici en bedrijfsleiders worden behandeld.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20