Emoji doen intrede op nummerplaten

Inwoners van de Australische deelstaat Queensland kunnen voortaan de nummerplaat van hun auto verder personaliseren. Niet alleen kunnen ze een eigen nummer kiezen, want ook is er de mogelijkheid om daaraan ook een emoji toe te voegen. Voor een nummerplaat met een emoji moet de chauffeur een bedrag van 475 Australische dollar of bijna 300 euro betalen.

Er is een keuze tussen vijf verschillende emoji mogelijk. Gegadigden kunnen opteren voor de traditionele smiley, maar daarnaast kan de keuze op een versie met een bulderlach vallen. Een alternatief met een knipoog of een hartenoog of zonneglazen zijn de andere mogelijkheden.

Decoratief

“Het initiatief is voor de autobestuurder een uitstekende manier om zijn auto beter te laten opvallen,” benadrukken woordvoerders van Personalised Plates Queensland, een instelling van de overheid die de bijzondere nummerplaten verkoopt.

De emoji op de nummerplaten hebben louter een decoratieve bedoeling. Verder heeft de versiering geen enkel praktisch nut. Ze vormen ook geen echt onderdeel van de nummerplaat. Ze behoren niet tot de combinaties die de identifactie van de auto mogelijk moeten maken. Dat zal nog altijd gebeuren op basis van de letters en nummers van de nummerplaat.

De Royal Automobile Club of Queensland (RACQ) zou met het nieuwe initiatief geen problemen hebben. “Vele chauffeurs zetten het logo van hun favoriete sportclub of hun thuisstad op het nummerbord van hun auto,” aldus een woordvoerder van de organisatie. “De emoji werken op dezelfde manier.”

Afleiding

Critici vrezen echter dat de bijzondere kentekens voor teveel afleiding op de weg zorgen. Ook zouden de emoji’s de politie in de problemen brengen. Apparatuur die nummerborden moet herkennen bij onder meer een verkeersongeval, zou door het bijzondere kenteken in verwarring kunnen worden gebracht.

Andere tegenstanders zeggen dat de emoji voor de overheid louter een middel zijn om meer inkomsten te verwerven. De overheid van Queensland heeft al aangekondigd dat de opbrengsten van de actie zullen worden geïnvesteerd in initiatieven voor de verbetering van de verkeersveiligheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20