EMA beveelt coronavaccin Pfizer aan voor 5- tot 11-jarigen

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beveelt het Covid-vaccin van Pfizer/BioNTech aan voor kinderen van 5 tot 11 jaar, zo maakte het woensdag bekend in een persbericht.

Het EMA heeft bevestigd dat het Pfizervaccin veilig en werkzaam is bij 5- tot 11-jarigen. Volgens het geneesmiddelenbureau zijn de voordelen groter dan de mogelijke risico’s, zeker bij kinderen met een verhoogd risico door onderliggende aandoeningen.

Het agentschap beveelt aan de jonge kinderen een lagere dosis van het vaccin te geven dan wordt gebruikt bij iedereen van 12 jaar en ouder (10 µg vergeleken met 30 µg). Dat levert een vergelijkbare reactie van het immuunsysteem op, aldus het beoordelingscomité van het EMA. Net als in de oudere leeftijdsgroepen moet het ook worden toegediend door middel van twee injecties in de spieren van de bovenarm. Tussen beide prikken zal maar een tijdspanne van drie weken zitten.

91 procent effectief

In het onderzoek naar het vaccin kregen 1305 kinderen onder de 12 jaar het vaccin toegediend. Drie van hen liepen in de periode daarna toch nog het virus op. Van de 663 kinderen in de controlegroep die een placebo kregen, raakten er 16 besmet. Het EMA komt zo voorlopig uit op een effectiviteit van bijna 91 procent.

De meest voorkomende bijwerkingen bij kinderen jonger dan 11 jaar zijn volgens het EMA mild of matig en vergelijkbaar met die bij mensen van 12 jaar en ouder: pijn op de injectieplaats, vermoeidheid, hoofdpijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats, spierpijn en rillingen.

De voordelen van het vaccin voor deze jonge leeftijdsgroep “wegen op tegen de risico’s, met name bij mensen met aandoeningen die het risico op ernstige Covid-19 verhogen”.

België

Het advies van het EMA gaat nu naar de Europese Commissie, die zal beslissen of het vaccin daadwerkelijk voor die leeftijdsgroep in de EU mag worden gebruikt. Als ze groen licht geeft, kan België beslissen of het kinderen onder de 12 jaar gaat vaccineren. Maar het is allesbehalve duidelijk of ons land dat gaat doen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20