Elon Musk heeft de oplossing voor het Amerikaanse energienet: “Geen onbekende technologie nodig!”

De Verenigde Staten hebben maar drie dingen nodig om op te draaien, volgens Tesla-CEO Elon Musk: zon, wind en een batterijsysteem om energie op te slaan voor dagen met weinig zon of wind. Met andere woorden, “er is geen onbekende technologie nodig”.

De flamboyante centimiljardair is weer erg present op Twitter. Vorige week nog deelde hij zijn opvattingen over hoe de VS zichzelf van energie zouden moeten voorzien. Hij zei dat het land reeds over de middelen beschikt om de huidige fossiele brandstoffen te vervangen, maar ook om aan de groeiende vraag naar energie te voldoen.

De recente hitte in de staat Californië heeft inwoners geconfronteerd met stroomonderbrekingen. Californians moesten immers meer stroom verbruiken om zich koel te houden (ventilatoren, airconditioners), terwijl de droogte het waterpeil had doen dalen, waardoor de waterkrachtcentrales geen stroom meer konden opwekken. Het elektriciteitsnet van de staat stond onder druk.

Zon en wind

De hulpbronnen waarover de VS reeds beschikken, en de technologieën die nodig zijn om ze te benutten, zijn eenvoudigweg zon en wind – hernieuwbare energie, meent dus Musk. Maar dat is nog niet alles.

“De belangrijkste oplossing voor een duurzame energietoekomst is zonne-energie/wind met batterijen wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait, onderling verbonden met conventionele hoogspanningslijnen”, tweette Musk. “Geen onbekende technologie nodig!”. “Ook hydro+geothermie+splijting zullen een belangrijke bijdrage leveren”, voegde hij eraan toe.

Hij sprak zich ook uit tegen kernfusie, dat volgens hem “dure energie zou zijn, gezien de moeilijkheid om aan de bronbrandstof te komen en die te vervoeren, plus het onderhoud van de reactor”. “Het is beter om de zon te gebruiken – een thermonucleaire reactor die niet bijgetankt of onderhouden hoeft te worden.”

Energieleverancier Tesla

Hoewel het statement van de CEO over dit onderwerp misschien als een verrassing komt, is het dat in werkelijkheid niet. Het is geen geheim dat Elon Musk een voorstander is van hernieuwbare energie, behalve misschien in tijden van oorlog.

Bij Tesla gaat het immers niet alleen om elektrische wagens, maar ook om zonnepanelen en accu-opslagproducten voor woningen en nutsbedrijven.

Musks visie is mooi, zij het misschien niet bijzonder realistisch, want niet alle staten van de VS hebben evenveel zon of wind. En energie van punt A naar punt B sturen zou een aanzienlijke logistieke oplossing vergen, naast opslag- (een dergelijke batterij is sowieso al heel duur) en transportkosten. Daarbij komen nog de vragen rond de betrouwbaarheid van een elektriciteitsnet met 100 procent hernieuwbare energie.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20