Elke Spanjaard moet 27.900 euro staatsschuld torsen

De Spaanse staatsschuld is het voorbije jaar met bijna 112,44 miljard euro opgelopen. Die toename weerspiegelt de zware impact die de coronapandemie op de Spaanse economie heeft gehad. Dat blijkt uit een rapport van het Spaanse persbureau Efe. 

Twee jaar geleden vertegenwoordigde de Spaanse staatsschuld nog 95,5 procent van het bruto binnenlandse product van het land. Eind vorig jaar was dat cijfer echter opgelopen tot 117,1 procent. Dat is het hoogste percentage in meer dan een eeuw. In 1902 was immers een schuldenlast van 123,6 procent genoteerd.

Jaarsalaris

Uit de berekeningen van Efe blijkt nog dat op elke inwoner van Spanje een staatsschuld van meer dan 27.000 euro weegt. Dat bedrag ligt hoger dan het gemiddelde jaarsalaris van de Spaanse werknemer, dat 27.500 euro bedraagt.

Opgemerkt wordt dat toename van de Spaanse staatsschuld het voorbije jaar bijna even groot was als de jaarlijkse kost van de Spaanse pensioenen. ‘De recordniveaus die de staatsschuld het voorbije jaar heeft bereikt, is een direct gevolg van de impact van de coronacrisis,’ stippen experts aan.

‘Het virus Covid-19 heeft in Spanje zwaar om zich heen gegrepen. De Spaanse overheid zag zich dan ook drastische maatregelen te nemen, ondanks de nefaste gevolgen voor de nationale economie. Om de uitbraak van het coronavirus in te dammen, besliste de overheid om grote delen van de economie te sluiten. Hierdoor werden de financiën van de Spaanse overheid vorig jaar echter uiteindelijk met een tekort van 10,3 procent geconfronteerd.’

Geen pensioenen

‘De Spaanse schuldenlast is vorig jaar zo hoog opgelopen dat het noodzakelijk zou zijn om gedurende drie volledige boekjaren het totale publieke inkomen uit belastingen en sociale premier aan te wenden om het opgebouwde tekort te kunnen afbetalen,’ zeggen de experts nog.

‘Eenzelfde resultaat zou kunnen worden bereikt door een complete bevriezing van alle uitbetalingen aan pensioenen gedurende een periode van negen jaar.’

‘Het zware tekort van vorig jaar moet worden toegeschreven aan de directe hulp en de maatregelen die zijn genomen om de impact van de coronacrisis op te vangen,’ bevestigde Nadia Calviño, Spaanse minister van Financiën. ‘Er moest op het gebied van gezondheid worden ingegrepen, maar daarnaast waren er ook economische en sociale interventies noodzakelijk.’

Meer