Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 24 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

‘Elke dag gaan er 1.500 bitcoin verloren en worden er maar 900 gecreëerd’

Logo Business AM
Economie

21/09/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

bitcoin logo - isopix

Volgens bitcoin-analist Timothy Peterson is het aantal bitcoin dat momenteel in omloop is, het absolute maximum. Er gaan dagelijks namelijk 1.500 bitcoin verloren.

Momenteel circuleren er zowat 13,4 miljoen bitcoin in de crypto-economie. Dat is een stuk minder dan de 18 miljoen geminede bitcoin die de gemeenschap sinds de oprichting heeft ‘opgegraven’. Volgens analist Timothy Peterson is daar een eenvoudige verklaring voor: er gaan meer bitcoin verloren dan er gemined worden.

Dagelijks verlies op bitcoin

Momenteel creëeren miners elke dag zowat 900 bitcoin. Daar krijgen ze zelf ook bitcoin voor, het kan zelfs een behoorlijk lucratief proces zijn, als u er de hardware voor heeft. Maar Peterson claimt dat er dagelijks ook 1.500 bitcoin in rook opgaan.

Dat wil zeggen dat de voorraad bitcoin dus krimpt, niet groeit. Belangrijk om weten is dat het aantal bitcoin dat uiteindelijk gemined kan worden, beperkt is. In totaal kunnen er maximaal 21 miljoen bitcoin gemaakt worden, daarna is de voorraad op.

Piek in bitcoin is bereikt

Volgens Peterson hebben we, gezien dat dagelijks verlies, dan ook de piek in bitcoin bereikt. Het is te zeggen: volgens Peterson zullen er nooit meer bitcoin circuleren dan op dit moment, aangezien er dagelijks minder worden gemaakt dan er verloren gaan.

Peterson berekende de 1.500 bitcoin op basis van een rapport voor Cane Island Digital Research. Daar staat te lezen dat jaarlijks ongeveer 4 procent van de bitcoin verloren gaan. Dat is 1.500 per dag, al lijkt dat een inschatting aan de hoge kant.

Nog in het onderzoek staat dat er in april 14 miljoen bitcoin in omloop waren en dat er sindsdien een daling is ingezet. Die zal op basis van deze onderzoeksresultaten zich ook doorzetten.

Hoe verliest u bitcoin?

Hoe verliezen mensen in vredesnaam bitcoin? Uit onderzoek blijkt vooral dat er veel hardware met sleutels voor de persoonlijke rekeningen verloren gaat. Daarnaast overlijden bitcoineigenaars vaak zonder dat ze hebben meegegeven hoe erfgenamen toegang krijgen tot hun bitcoin. Door de aard van de versleuteling zijn de bitcoin op dat moment definitief verloren.

Lees ook:

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks