Elk jaar al meer doden door extreme temperaturen dan totale tol die Covid-19 tot nu heeft geëist

Jaarlijks sterven wereldwijd meer dan 5 miljoen mensen als gevolg van extreem warme of koude temperaturen, blijkt uit een nieuwe studie – en het aantal hittegerelateerde sterfgevallen neemt toe. Om dat even in perspectief te zetten: het coronavirus heeft tot nu in de hele wereld 4 miljoen dodelijke slachtoffers gemaakt.

Waarom is dit belangrijk?

Die trend gaat zich voortzetten door de klimaatverandering en de totale sterftecijfers zullen nog stijgen. In Europa is er al een algemene toename van het aantal sterfgevallen als gevolg van hoge temperaturen.

Uit het onderzoek dat werd gedaan door tientallen wetenschappers over de hele wereld blijkt dat 9,4 procent van de wereldwijde sterfgevallen per jaar te wijten zijn aan blootstelling aan hitte of koude, wat overeenkomt met 74 extra sterfgevallen per 100.000 mensen.

De onderzoekers analyseerden sterfte- en weergegevens van 750 locaties in 43 landen tussen 2000 en 2019 en ontdekten dat de gemiddelde dagelijkse temperatuur op deze locaties met 0,26°C per decennium steeg. Uit de studie blijkt dat er in de afgelopen twee decennia meer mensen zijn gestorven aan kou dan aan hitte. Maar het aantal hittegerelateerde sterfgevallen neemt toe, terwijl het aantal koudegerelateerde sterfgevallen daalt.

Afrika heeft hoogste sterftecijfer voor … extreme koude

Die trend gaat zich voortzetten door de klimaatverandering en de totale sterftecijfers zullen nog stijgen. In Europa is er al een algemene toename van het aantal sterfgevallen als gevolg van hoge temperaturen.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift de Lancet Planetary Health, hield rekening met de verschillende optimale temperaturen voor mensen die in verschillende regio’s wonen. Het hoogste hittegerelateerde sterftecijfer was in Oost-Europa, terwijl Afrika ten zuiden van de Sahara het hoogste sterftecijfer had dat verband hield met koude temperaturen.

Hartaanvallen, hartstilstanden en beroertes nemen toe in zowel extreem koude als warme omstandigheden. Mensen met reeds bestaande hart- en longaandoeningen lopen het grootste risico. Ook opvallend is dat landen met een warm klimaat relatief gezien minder hittedoden hebben – wellicht omdat ze er daar beter op voorbereid zijn. Maar dat zal waarschijnlijk veranderen als de temperaturen nog stijgen.

Lees ook: Al twee hittegolven haalden 50 graden in noordelijk halfrond deze zomer. Wat is er echt aan de hand?

Lees ook: Mens blijkt wel degelijk verantwoordelijk voor steeds extremere regenbuien

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20