Eindhoven haalt fijnstof en roet uit de lucht

De Nederlandse stad Eindhoven is met een project gestart om de lucht properder te maken. Met de hulp van dertig machines zullen ze fijnstof en roet weren door gezuiverde en propere lucht in de stad te blazen. En daarmee heeft Eindhoven een wereldprimeur te pakken.

Uit een onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven bleek vorig jaar dat het effect op de luchtkwaliteit van de binnenstad van Eindhoven onverwacht groot kan zijn als je fijnstof en roet afvangt in ondergrondse parkeergarages en propere lucht de straat op blaast. Onder leiding van professor bouwfysica Bert Blocken lieten de onderzoekers met computersimulaties en modellen zien dat de potentiële verbetering van stadslucht verder reikt dan alleen de directe omgeving waar de lucht wordt gereinigd. Naast de uitgang van de ondergrondse parkeergarage op het Stadhuisplein in Eindhoven zijn 30 luchtzuiveringsinstallaties geplaatst om het uit te proberen.

“Het helpt, het maakt de lucht echt schoon”

“Het helpt, het maakt de lucht echt schoon”, zegt innovatie-schepen Mary-Ann Schreurs (D66), die het project veelbelovend noemt. “Tot nu toe konden we dat helemaal niet”, legt ze uit. “We konden van alles meten en precies vaststellen hoe vreselijk de luchtkwaliteit was, maar we konden er niets aan doen.” De gemeente werkt voor de proef samen met de Technische Universiteit (TU/e), milieu-innovatiebedrijf ENS Urban en Air Liquide.en twee bedrijven. Eindhoven hoopt uiteindelijk een grootschalige oplossing voor de toenemende luchtvervuiling te bieden. Schreurs: “Zodra het effect vast staat, is het zaak zo snel mogelijk op te schalen in de binnenstad om die fijnstof- en roetvrij te maken.” Het verkeer speelt daarin een hoofdrol. Dieselvoertuigen stoten naast het giftige stikstofdioxide ook minuscule roet- en stofdeeltjes uit, zelfs als ze zijn uitgerust met roetfilters. In het centrum Eindhoven geldt daarom een verbod voor bepaalde vervuilende vrachtwagens.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20