Eindelijk! Een slim videospel over wijnmaken

Wijnmaken is een kunst. Het balanceren van de tientallen factoren die een rol spelen bij het creëren van een goeie wijn kost tijd, kennis en je hebt bovendien meer dan een beetje geluk nodig met dingen zoals het weer. Daarom is elke fles die je proeft anders en is zelfs wijn van dezelfde wijngaard elk jaar anders. Er is nu een managementgame voor wijnmaken dat je kan spelen op je tablet, smartphone, computer of Nintendo Switch. En dat geeft je een goed idee over wat er allemaal komt bij kijken voor die wijn in je glas zit.

Hundred Days van Broken Arms Games noemt zichzelf een wijnbereidingssimulator, een escapistische fantasie in lijn met de toon van succesgames zoals Harvest Moon en Stardew Valley. Het spel begint zo: een brief van een lang verloren familielid, schenkt je een levensveranderende erfenis. Je wordt meegenomen naar een klein Italiaans stadje, een vervallen wijngaard maar ook een flinke som geld die op je wacht om aan je wijnbouwavontuur te beginnen. (Er zijn plannen om in de toekomst een op Napa Valley gebaseerde versie en mogelijk een Bordeaux-versie te lanceren.)

In het spel kunnen spelers beginnen met een kleine wijngaard en de belangrijkste stappen van druiventeelt en wijnmaken doorlopen voordat ze ook nadenken over hoe ze hun gewaardeerde flessen op de markt kunnen brengen en verkopen. Het is turn-based, dus er is geen tijdsdruk en je kan het spel wegleggen en later weer gewoon verdergaan waar je stopte. Er is een ingebouwd klimaatsysteem dat extreme weersomstandigheden kan veroorzaken, zoals hagelbuien of hittegolven.

Verbonden met Piemonte

Een verhaalmodus werkt bijna als een tutorial, terwijl een “eindeloze modus” spelers in staat stelt zo lang als ze willen met hun eigen project te experimenteren. En er is een challenge-modus, waar je een bepaalde set regels hebt en je jezelf moet bewijzen.

Hoewel de game inspeelt op de lang gekoesterde droom van een wijnliefhebber om een ​​wijngaard te bezitten, zien de makers het ook als educatief. “Er zijn veel mensen die meer willen weten over wijn en ze weten niet waar ze moeten beginnen”, volgens Yves Hohler, medeoprichter van Broken Arms. Hij zegt dat Hundred Days is ontworpen om het wijnbereidingsproces toegankelijker te maken.

Losjes gebouwd op de persoonlijke ervaring van Yves, kan het verhaal van de game als gedeeltelijk autobiografisch worden beschouwd: de speler begint in feite zijn reis vanuit een verlaten wijnmakerij en consolideert het bedrijf van dag tot dag, lerend van zijn fouten.

Broken Arms Games is als studio gevestigd in de Italiaanse regio Piemonte, die bekendstaat om de productie van wereldberoemde wijnen zoals Barolo. Het hele team is nauw verbonden met het culturele erfgoed van Piemonte (een wijnbouwgebied) en dit maakt de ervaring die in het spel wordt weergegeven een echt realistische simulatie. Echte gegevens van lokale wijnmakers zijn gebruikt en geïmplementeerd in het spel.

De Cork Man

Hohler verhuisde op vijfjarige leeftijd naar Piemonte toen zijn ouders een huis kochten met een paar hectare wijnstokken en aan een echt wijnbouwavontuur begonnen – ondanks dat feit dat ze “geen idee hadden hoe wijn te maken”. Hundred Days is een samensmelting van Hohlers passies. Hij ging naar de wijnbouwschool in Alba met leden van beroemde wijnbereidingsfamilies, maar studeerde vervolgens computerwetenschappen aan de universiteit, waar hij zijn zakenpartner ontmoette.

Op de universiteit creëerde hij zijn eerste wijnvideogame genaamd “Cork Man”, met in de hoofdrol een champagnekurk met poten. “We hebben het nooit uitgebracht omdat het echt slecht was”, zegt hij daarover. In de afgelopen jaren heeft Hohler ook de erfenis van de wijnbouwonderneming van zijn ouders overgenomen. Hij is begonnen met het produceren van zijn eigen Barbera-wijn. Daarnaast heeft hij langzaamaan de familiewijngaard weer opgebouwd.

De game is verkrijgbaar op Steam, Google Stadia, Epic Games Store, GOG, de app-stores van Apple en Android en later dit jaar ook voor de Nintendo Switch.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20