Einde van een tijdperk: Johnson & Johnson verkoopt geen talkpoeder meer in VS en Canada

Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) stopt met de verkoop van zijn bekende talkpoeder voor baby’s in de Verenigde Staten en Canada. Het goedje bezorgde J&J sinds 2014 de nodige zorgen door beschuldigingen dat het kankerverwekkend zou zijn.

Het bedrijf zegt dat het om een commerciële beslissing gaat om in Noord-Amerika alleen nog babypoeder op basis van maïszetmeel te verkopen, maar het blijft geloven in de veiligheid van zijn talkpoeder. Het talkpoeder leverde J&J veroordelingen voor miljarden dollars aan schadevergoedingen op in de afgelopen jaren.

J&J zou het risico op kanker door het gebruik van talkpoeder hebben verzwegen. Het mineraal talk wordt in mijnen gewonnen waar ook asbest kan worden gewonnen en het bedrijf zou mogelijke vervuiling daarmee hebben verzwegen. J&J kon de schadevergoedingen in beroep vrijwel allemaal flink verlagen of helemaal schrappen.

Het aantal nieuwe rechtszaken nam echter nog steeds toe. Door de controverse rond talkpoeder is de gehele verkoop van babypoeder flink ingezakt. De verkopen zijn nog goed voor minder dan 1 procent van de omzet van de gezondheidsproductentak van J&J. Zo’n driekwart van het babypoeder dat J&J verkocht in de VS en Canada was al gemaakt van maïszetmeel. Buiten Noord-Amerika is die verhouding omgedraaid. Daar blijft talkpoeder dan ook gewoon in de schappen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20