Einde politieke carrière voor Argentijnse vicepresident na veroordeling voor fraude

De Argentijnse vicepresident Cristina Fernández de Kirchner (of CFK) wordt veroordeeld tot een celstraf van zes jaar. Ook mag ze nooit nog een openbaar ambt bekleden. Ze speelde een belangrijke rol in een fraudezaak; zo zou ze als president meer dan een miljard dollar hebben verduisterd door te sjoemelen met openbare werken.

Waarom is dit belangrijk?

Cristina Fernández de Kirchner is, nadat ze op 10 december 2007 de eerste vrouwelijke president werd van Argentinië, sowieso voor altijd de geschiedenisboeken ingegaan. Haar regeerperiode was echter turbulent. Ze kende conflicten met verschillende sectoren, zoals de agrarische, en met de pers. Daarnaast was er bij haar altijd op zijn minst een schijn van corruptie. Op 1 september van dit jaar overleefde ze ook nog een moordaanslag.

In het nieuws: CFK wordt nu veroordeeld voor een fraudezaak die dateert uit de periode dat ze president was.

  • De zaak draait rond het toekennen van openbare werken aan Lazaro Baez, een Argentijnse constructiemagnaat. Zijn bedrijf zou 51 werven hebben bemachtigd in het zuiden van het land. Toen CFK's presidentschap ten einde liep, verdween ook Baez' bedrijf. Een groot deel van die werken werd echter nooit uitgevoerd.
  • De procureurs die de zaak, die later zou bekendstaan als Lazarogate o
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20