Einde Finlandisering? Finland raakt steeds meer betrokken bij de oorlog in Oekraïne

De Russische ambassade in Finland zegt dat studenten wiens rechten geschonden worden, hun studie kunnen voortzetten in Rusland. Ook stelt de ambassade te kunnen bewijzen dat de Verenigde Staten in Oekraïne biologische wapens produceren en financieren. Finland, dat lange tijd de politiek van neutraliteit voerde, lijkt alsnog mee te worden gesleurd in de oorlog in Oekraïne.

“Alle Russische burgers die aan buitenlandse universiteiten studeren en te maken hebben gehad met schendingen van hun rechten, kunnen naar Rusland komen en hun opleiding voortzetten aan de toonaangevende universiteiten van de Russische Federatie”, aldus de Russische ambassade in Finland

Rusland lijkt daarmee de actuele ‘braindrain’ van academische, financiële en technische werkers te willen opvangen. Doordat het land, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, steeds verder geïsoleerd raakt, willen steeds meer geschoolde burgers het land verlaten. Een groot deel van hen ontvlucht daarbij het land via Finland.

Dit blijkt echter geen recente ontwikkeling, sinds het aantreden van Poetin zijn al bijna 2 miljoen Russen het land ontvlucht. Ook de rijke elite voelt zich niet meer veilig in het eigen land en zoekt zijn toevlucht tot de Verenigde Arabische Emiraten.

Finlandisering

De Russische inval in Oekraïne kwam voor een hoop Finnen als een totale verrassing. Sinds het begin van de oorlog is het politieke, zakelijke en sociale sentiment totaal omgeslagen, waardoor er zelfs over een mogelijk NAVO-lidmaatschap wordt gesproken.

Die ambitie stond lang op een laag pitje, maar lijkt nu relevanter dan ooit. Finland stapt steeds verder weg van zijn neutrale houding, richting een uitgesproken pro-Europese. Dat laatste lijkt te worden bevestigd door de Finse export van offensieve wapens aan Oekraïne, waarmee het duidelijk kant kiest in de oorlog.

Met de term Finlandisering wordt de situatie van Finland in de Koude Oorlog beschreven, dat sinds 1948 een neutraal statuut van de Sovjet-Unie opgelegd kreeg. Officieel werd het land dus neutraal en mocht het zich maar beperkt wapenen. In ruil hield Finland zijn soevereiniteit, buiten de invloed van de Russen en zijn satellietstaten.

Met de term wordt tegenwoordig een situatie beschreven waarin een land zich meegaand opstelt tegenover een machtiger land, zoals Rusland.

Finland kijkt nu echter heel anders tegen zijn eigen positie aan. “Het is mogelijk dat Finland zich bij de NAVO wil aansluiten”, zei de Finse premier Sanna Marin deze week. Hiermee lijkt het land de kant van het Westen te kiezen en stapt het af van zijn neutrale houding.

Biologische wapens via vogels verspreiden

Rusland lijkt nu echter actief bezig te zijn met het vormen van het narratief over de Russische aanval op Oekraïne. Op de website van de eigen ambassade in Finland schrijft het bijvoorbeeld dat de Verenigde Staten een netwerk van 30 laboratoria hebben in Oekraïne, dat zich bezighoudt met het onderzoeken van biologische wapens.

Medewerkers van de laboratoria zouden documenten aan Rusland hebben overhandigd waaruit blijkt dat de Amerikanen werken aan een militair biologisch programma. Het land zou van plan zijn om met vogels massavernietigingswapens te verspreiden in Rusland, aldus de ambassade in een mededeling

Het bericht over biologische wapens lijkt een nieuwe casus belli voor Rusland te zijn. Echter hebben meerdere Russische biologen te kennen gegeven dat het Kremlin bewijs heeft gefabriceerd en dat er geen wapens worden ontwikkeld in Oekraïne. Met een uitgedacht discours probeert Rusland het sentiment tegen het Westen te keren, maar dat lijkt vooralsnog niet te werken. Zeker niet in het geval van Finland.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20