Eerste zwangere mummie ontdekt: ‘We waren geschokt’

Poolse wetenschappers zeggen dat ze het enige bekende voorbeeld hebben ontdekt van een zwangere Egyptische mummie. De ontdekking doet vragen rijzen over de status van de foetus in de oude Egyptische samenleving.

Onderzoekers van het Warsaw Mummy Project waren met stomheid geslagen toen ze aan de hand van röntgenstralen en computertests ontdekten dat een mummie, waarvan ze dachten dat het een mannelijke priester was, een vrouw bleek te zijn die zeven maanden zwanger was geweest. 

Het team, dat donderdag zijn resultaten publiceerde in het vaktijdschrift Journal of Archaeological Science, stelt dat dit het eerste bekende geval ter wereld is van zo’n goed bewaarde mummie van een zwangere vrouw. De vrouw zou volgens de onderzoekers waarschijnlijk een hoge status hebben gehad en tussen de 20 en 30 jaar oud zijn geweest toen ze stierf in de eerste eeuw voor Christus. 

‘Dit is het enige bekende voorbeeld van een gemummificeerde zwangere vrouw en de eerste radiologische beelden van een dergelijke foetus’, schreven de auteurs. Aan de hand van de hoofdomtrek van de foetus schatten ze dat hij tussen de 26 en 30 weken oud was toen de moeder overleed.

Geen mannelijke priester

De mummie werd in 1826 naar Warschau gebracht, maar volgens een eerdere analyse van de hiërogliefen op de kist ging het om een mannelijke priester. ‘Onze eerste verrassing was dat het geen penis heeft, maar in plaats daarvan heeft het borsten en lang haar, en toen ontdekten we dat het een zwangere vrouw is’, zei coauteur Marzena Ozarek-Szilke aan de Associated Press. ‘Toen we het kleine voetje zagen en daarna het handje (van de foetus, red.) waren we echt geschokt.’

Dat de foetus nog aanwezig is, doet vragen rijzen. ‘We weten niet waarom de foetus niet uit de buik van de overledene werd gehaald tijdens de mummificatie’, zei Wojciech Ejsmond, een van de onderzoekers. ‘Daarom is deze mummie echt uniek. We hebben geen vergelijkbare gevallen kunnen vinden. Dit betekent dat ‘onze’ mummie de enige erkende ter wereld is met een foetus.’

De wetenschappers onderzoeken nu de mogelijke doodsoorzaken. De kist is nog niet geopend maar aan de hand van scans is te zien dat de vrouw krullend haar had tot op haar schouders. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20